US Steel razmatra ponude

Nekada najvrednija američka kompanija na prodaju

Svet

17.8.2023 11:51 Autor: Vladimir Jokanović 4

Nekada najvrednija američka kompanija na prodaju Nekada najvrednija američka kompanija na prodaju
Multinacionalna kompanija ArcelorMittal SA iz Luksemburga, drugi najveći proizvođač čelika u svetu, razmatra ponudu za kupovinu US Steel Corp. ArcelorMittal SA je ranije prodao... Nekada najvrednija američka kompanija na prodaju

Multinacionalna kompanija ArcelorMittal SA iz Luksemburga, drugi najveći proizvođač čelika u svetu, razmatra ponudu za kupovinu US Steel Corp. ArcelorMittal SA je ranije prodao većinu svojih operacija u SAD i fokusirao se na rastuća tržišta, kao što su Indija i Brazil.

ArcelorMittal SA navodno razgovara o mogućoj ponudi sa svojim investicionim bankarima, prenosi Reuters pozivajući se na izvore. Ako budu objavili ponudu, to mi moglo da označi eskalaciju nadmetanja za US Steel koje je već u toku. Kompanije Cleveland-Cliffs i Esmark Inc ponudile su više od sedam milijardi dolara.

Izvori su insistirali na anonimnosti jer su razgovori poverljivi, a predstavnici kompanija Arcelor Mittal i US Steel nisu se oglasili. Radnici kompanije US Steel, koje zastupa sindikat United Steel Workers, podržali su ponudu kompanije Cleveland-Cliffs, koju je rukovodstvo US Steela odbilo kao „nerazumnu“.


Podrška sindikata je važna zbog kolektivnog ugovora sa kompanijom US Steel, što ga čini stranom u pregovorima i daje mu pravo da odbije ili prihvati ponudu. Sindikat je saopštio da Arcelor Mittal nije poželjan kupac i da bi trebalo da se povuče iz trke, zbog načina na koji je tretirao zaposlene u prošlosti.

Akcije kompanije US Steel ojačale su u sredu najpre za 6,3 odsto povodom vesti da Arcelor Mittal razmatra ponudu, ali su do kraja trgovanja zabeležile rast od 1,4 odsto, jer se u međuvremenu oglasio sindikat radnika. Kompanija Esmark ponudila je novac, dok je Cleveland-Cliffs za preuzimanje US Steela ponudio pola u novcu, a pola u sopstvenim akcijama.


Zainteresovanost kompanije Arcelor Mittal usledila je nakon što je US Steel saopštio u nedelju da je pokrenuo proces za istraživanje interesovanja potencijalnih kupaca. US Steel je beležio pad prihoda i pad profita u nekoliko kvartala, jer se borio sa visokim troškovima sirovina i energije.

US Steel je kompanija koju su 1901. osnovali industrijalci, među kojima su bili Džon Pirpant Morgan (John Pierpont Morgan) i Endrju Karnegi (Andrew Carnegie). US Steel je prva američka kompanija koja je stigla do tržišne vrednosti od milijardu dolara. U ranim godinama 20. veka kompanija je proizvodila oko trećine ukupnih količina gvožđa, dok je danas taj udeo oko 0,7 odsto.

Arcelor Mittal, kao i druge kompanije za proizvodnju čelika, suočena je sa usporavanjem potražnje, jer se globalni ekonomski rast usporava. Kompanija je prošlog meseca prijavila profit u drugom kvartalu od 2,6 milijardi dolara, što je upola manje nego pre godinu dana.

  • SABRINA

    17.8.2023 #1 Author

    Ni velike svetske kompanije više nisu sigurne.

    Odgovori

    • AJA

      17.8.2023 #2 Author

      Nista vise nije sigurno

      Odgovori

  • SENSEI

    18.8.2023 #3 Author

    Danas je sve na prodaju pa ne čudi da je i ova kompanija

    Odgovori

  • STEPA

    18.8.2023 #4 Author

    Svet se preokreće.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...