NEMA IZMENE TRGOVINSKOG SPORAZUMA KINA-SAD Kinezi da ispune dogovoreno, poručio Tramp

SvetU fokusuVesti

12.5.2020 12:40 Autor: Vladimir Jokanović 0

NEMA IZMENE  TRGOVINSKOG SPORAZUMA KINA-SAD Kinezi da ispune dogovoreno, poručio Tramp NEMA IZMENE  TRGOVINSKOG SPORAZUMA KINA-SAD Kinezi da ispune dogovoreno, poručio Tramp
Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) izjavio je da nije zainteresovan za obnavljanje prve faze trgovinskih pregovora sa Kinom, koji su zaključeni u januaru.... NEMA IZMENE  TRGOVINSKOG SPORAZUMA KINA-SAD Kinezi da ispune dogovoreno, poručio Tramp

Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) izjavio je da nije zainteresovan za obnavljanje prve faze trgovinskih pregovora sa Kinom, koji su zaključeni u januaru. On je reagovao na pisanje kineskog izdanja „Global post“ na engleskom jeziku, koji navodi da pojedini savetnici Vlade u Pekingu predlažu nove razgovore i izmenu već postignutog dogovora.

„Nisam zainteresovan. Ne, ne, čak ni malo. Potpisali smo sporazum. Čuo sam da bi voleli da ponovo otvore trgovinske pregovore kako bi postigli bolji dogovor“, rekao je Tramp, prenosi Tanjug. Prema rečima američkog predsednika „Kina je iskorištavala SAD mnogo, mnogo godina, decenijama“, naglasivši da su za to odgovorni oni koji su pre sedeli u „Ovalnom kabinetu“, prenosi South China Morning Post.

„Da vidimo da li ispunjavaju (Kina) ugovor koji su potpisali“, rekao je Tramp novinarima u Vašingtonu.  

On je prošle nedelje zapretio da će raskinuti prvu fazu trgovinskog sporazuma ukoliko Kina ne bude ispunila obećanje da će kupiti američku robu i platiti usluge u vrednosti dodatnih 200 milijardi dolara. Tramp je tom prilikom naveo da će morati da se vidi šta će se događati sa kupovinom, navodeći da su Kinezi „iskoristili“ SAD i da sada „moraju da kupe“. „Ako ne kupe raskinućemo ugovor. Vrlo jednostavno“, rekao je Tramp.

Prva faza trgovinskog sporazuma Vašingtona i Pekinga okončana je uz određene olakšice i zadržavanje poreza od 25 odsto na uvoz kineskih proizvoda u vrednosti 250 milijardi dolara. U zamenu za olakšice Kina se obavezala da će tokom dve godine kupiti za 200 milijardi dolara više američke robe i usluga, nego 2017. godine, što uključuje 40 milijardi dolara za poljoprivredne proizvode.  

Samo nekoliko dana kasnije glavni pregovarači Vašingtona i Pekinga razgovarali su telefonom i najavili podršku implementaciji „prve faze“ sporazuma. Pre toga, nagoveštaj za nastavak pregovora otvaranjem njihove „druge faze“ došao je od američkog državnom sekretara Majka Pompea (Mike Pompeo) koji je ostavio otvorena vrata za dalje razgovore.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...