Parlamentarni izbori u Izraelu

Netanjahu na putu povratka na premijersku funkciju

Svet

2.11.2022 15:15 Autor: Vladimir Jokanović 3

Netanjahu na putu povratka na premijersku funkciju Netanjahu na putu povratka na premijersku funkciju
Bivši izraelski premijer Benjamin Netanjahu je na putu povratka na čelo vlade svoje zemlje, pokazuju nepotpuni rezultati parlamentarnih izbora koji su održani u utorak.... Netanjahu na putu povratka na premijersku funkciju

Bivši izraelski premijer Benjamin Netanjahu je na putu povratka na čelo vlade svoje zemlje, pokazuju nepotpuni rezultati parlamentarnih izbora koji su održani u utorak. Prema 84 odsto prebrojanih glasova Netanjahuov blok trebalo bi da osvoji 65 od 120 mesta.

„Blizu smo velike pobede“, rekao je u sredu Netanjahu pristalicama u Jerusalimu. On se našao na pragu izborne pobede i osvajanja parlamentarne većine uz pomoć stranaka krajnje desnice, prenosi BBC.

Njegova pobeda međutim zavisi od ultranacionalističke partije Religiozni cionizam, koja je dobila glasove na bazi antiarapske retorike i zalaganja za deportacije „nelojalnih“ arapskih političara i građana.

Lider Religioznog cionizma Itamar Ben-Gvir bio je osuđivan zbog podsticanja na rasizam i podršku terorističkoj organizaciji. On je prošlog meseca dospeo u fokus javnosti kada je snimljen kako vadi pištolj na Palestince koji su ga gađali kamenjem u istočnom Jerusalimu.

Netanjahu je jedna od nakonzervativnijih političkih ličnosti u Izraelu. On je čvrst pristalica izgradnje izraelskih naselja na Zapadnoj obali, koja je pod izraelskom okupacijom od 1967. godine. Tamošnja naselja se smatraju nelegalnim prema međunarodnom pravu, iako Izrael to negira.

Netanjahuu se sudi za navodno podmićivanje, prevaru i povredu poverenja, a on kategorično odbacuje te optužbe. Njegovi potencijalni koalicioni partneri najavili su da će reformisati zakon, što bi dovelo do zaustavljanja njegovog suđenja.

Aktuelni premijer Jair Lapid rekao je svojim pristalicama u Tel Avivu da „ništa“ još nije odlučeno i da će njegova partija levog centra Ješ Atid sačekati konačne izborne rezultate. Ako Netanjahu na kraju bude uspeo da obezbedi većinu, to će smanjiti izglede za šeste izbore u Izraelu u samo četiri godine.

Tagovi
IZBORI
  • BIJUTI27

    2.11.2022 #1 Author

    Ipak je Netanjahu najduže bio premijer u istoriji jevrejske države…

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.11.2022 #2 Author

    Zasigurno ce pibediti,a sve optuzbe protiv njega padaju u vodu…

    Odgovori

  • IVAN

    3.11.2022 #3 Author

    Netanjahu je jedna od nakonzervativnijih političkih ličnosti u Izraelu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...