NEZAPOSLENOST I DALJE RASTE Svaki četvrti Amerikanac na socijalnoj pomoći

SvetVesti

22.5.2020 13:55 Autor: Vladimir Jokanović 0

NEZAPOSLENOST I DALJE RASTE Svaki četvrti Amerikanac na socijalnoj pomoći NEZAPOSLENOST I DALJE RASTE Svaki četvrti Amerikanac na socijalnoj pomoći
Još 2,4 miliona Amerikanaca zatražilo je prošle nedelje novčanu pomoć za nezaposlene, uprkos nadi da će sa ublažavanjem epidemioloških mera doći do ponovnog pokretanja... NEZAPOSLENOST I DALJE RASTE Svaki četvrti Amerikanac na socijalnoj pomoći

Još 2,4 miliona Amerikanaca zatražilo je prošle nedelje novčanu pomoć za nezaposlene, uprkos nadi da će sa ublažavanjem epidemioloških mera doći do ponovnog pokretanja ekonomije SAD.

Broj novih prijava, koje su podnete od polovine marta, dostigao je 38,6 miliona, što predstavlja gotovo četvrtinu radne snage u Americi, prenosi BBC. Najveći broj prijava podnet je poslednje nedelje marta, čak 6,9 miliona.

Američki ministar finansija Stiven Mnučin (Steven Mnuchin) upozorio je ranije ove nedelje da SAD rizikuju „trajnu štetu“ ukoliko se nastavi opšta blokada ekonomije, izazvana restriktivnim merama protiv širenja zaraze korona virusa. Svih 50 federalnih država Amerike započelo je postepeno i neujednačeno otvaranje, ali još nisu vidljivi efekti ublažavanja restrikcija.

„Sve u svemu, malo je dokaza da je ponovno otvaranje ekonomije, do sada dovelo do naglog zaokreta u zapošljavanju“, ocenio je Pol Ešvort (Paul Ashworth), glavni ekonomista londonske konsultanske kuće „Capital Economics“.

Skoro polovina američkih domaćinstava izgubila je prihod zbog blokada izazvanih pandemijom u poslednjih dva meseca, pokazali su rezultati istraživanja agencije „US Census“. Oko 37 odsto anketiranih očekuje da će ostati bez prihoda u narednih mesec dana.

Gubitak prihoda uticao je na potrošnju, koja je u maloprodaji opala za rekordnih 16,4 odsto, saopštilo je američko Ministarstvo trgovine. Prosek podnetih prijava za novčanu naknadu za nezaposlene, od početka godine do polovine marta nedeljno je podnosilo u proseku 350.000 ljudi.    

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...