Ema stoun dobila nagradu za ulogu u "ubogim stvorenjima"

Nolan i „Openhajmer“ najveći pobednici Oskara

KulturaLifestyleSvet

11.3.2024 09:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nolan i „Openhajmer“ najveći pobednici Oskara Nolan i „Openhajmer“ najveći pobednici Oskara
U noći između nedelje i ponedeljka po srednjoevropskom vremenu, u Los Anđelesu je održana 96. godišnja svečanost dodele Oskara, najvećeg priznanja Američke filmske akademije.... Nolan i „Openhajmer“ najveći pobednici Oskara

U noći između nedelje i ponedeljka po srednjoevropskom vremenu, u Los Anđelesu je održana 96. godišnja svečanost dodele Oskara, najvećeg priznanja Američke filmske akademije.

Kao što je i bilo očekivano, najveći dobitnik večeri bilo je delo „Openhajmer“ (Oppenheimer), reditelja Kristofera Nolana (Cristopher Nolan). Ovaj film pokupio je ukupno sedam nagrada, među kojima za najbolji film, najbolju režiju za Nolana, te najbolju glavnu mušku ulogu za Kilijana Marfija (Cillian Murphy) i sporednu mušku ulogu za Roberta Daunija Džuniora (Robert Downey Jr.).

Kladionice su uglavnom pogodile pobednike sa svojim predloženim kvotama, a jedino malo iznenađenje predstavljalo je proglašenje Eme Stoun (Emma Stone) za najbolju glavnu glumicu u filmu „Uboga stvorenja“ (Poor Things). Stoun je zasluženo odnela Oskara, ali kladioničari su unapred za nijansu više šansi davali Lili Gledstoun (Glilly Gladstone) za ulogu u filmu „Ubice pod cvetnim mesecom“ (Killers of the Flower Moon). Najnovije ostvarenje Martina Skorsezea (Martin Scorsese), u kojem Gladstoun tumači glavnu ulogu, ujedno je i najveći „gubitnik“ ovogodišnje dodele.

Dobitnica nagrade za najbolju sporednu žensku ulogu je Davin Džoj Randolf (Da’vine Joy Randolph) za ulogu u filmu „Bartonova akademija“ (The Holdovers).

Nagradu za najbolji scenario odneo je film „Anatomija pada“ (Anatomie d’une chute), za strani „Zona interesa“ (The Zone of Interest), a za dugometražni polednje delo kultnog japanskog autora Hajao Mijazakia (Hayao Miyazaki), „Dečak i čaplja“ (The Boy and the haron).

Oskara za najbolju originalnu pesmu osvojila je Bili Ajliš (Billie Eilish) za muzičku numeru iz filma „Barbika“ (Barbie).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...