European Lithium i Obeikan zajednički investiraju

Nova fabrika za preradu litijuma u Saudijskoj Arabiji vredna oko 400 miliona dolara

AutomobiliBiznisSvet

3.6.2023 14:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Nova fabrika za preradu litijuma u Saudijskoj Arabiji vredna oko 400 miliona dolara Nova fabrika za preradu litijuma u Saudijskoj Arabiji vredna oko 400 miliona dolara
U Saudijskoj Arabiji se gradi još jedna fabrika za preradu litijuma, kao deo zajedničkog poduhvata između australijske rudarske kompanije European Lithium i saudijske industrijske... Nova fabrika za preradu litijuma u Saudijskoj Arabiji vredna oko 400 miliona dolara

U Saudijskoj Arabiji se gradi još jedna fabrika za preradu litijuma, kao deo zajedničkog poduhvata između australijske rudarske kompanije European Lithium i saudijske industrijske grupe Obeikan Group.

Fabrika, koju je European Lithium najavio, koristiće litijum iskopan u Austriji prema postojećem ugovoru o snabdevanju sa BMW-om za 9.000 tona prerađenog litijum- hidroksida godišnje, nemačkom proizvođaču automobila od 2027. godine, prema informacijama Financial Times-a, prenosi Electrive.com.

Iako izveštaj ne objašnjava logistiku transporta materijala iz Evrope u Saudijsku Arabiju, navodi kinesku dominaciju u industriji.

„Kina čini skoro 60 odsto globalne prerade litijuma, neizbežan sastojak baterija za električne automobile, a EU i SAD jačaju podsticaje za stvaranje većeg kapaciteta“, piše u izveštaju.

Toni Sejdž, izvršni predsednik European Lithium-a, samtra da bi se mnogi u svetu uplašili u slučaju da Kina stopira izvoz litijuma. On naglašava da bi to bila katastrofa za energetsku tranziciju.

European Lithium i Obeikan će zadržati po 50 odsto udela u fabrici, za koju se očekuje da košta između 350 miliona i 400 miliona dolara.

Očekuje se da će proizvodnja prvog rafinisanog litijum-hidroksida početi 2026. godine To će biti druga fabrika za preradu litijuma u ​​Saudijskoj Arabiji, pored fabrike za proizvodnju baterija iz Australije EV Metals Group.

  • SUNCE

    3.6.2023 #1 Author

    Neka njih. Neka proizvode litijum mada mi nije bas najjasnije sta ce to tako bogatoj zemlji kao što je Saudijska Arabija

    Odgovori

  • KIMCHI

    4.6.2023 #2 Author

    Ogromne povrsine takoreci pustinje i odlicna stvar za litijum, ovo sto se u Evropi radi za zelenim povrsinama je zabrinjavajuce

    Odgovori

  • SHALIMAR

    4.6.2023 #4 Author

    Na obostranu korist dve drzave…

    Odgovori

  • VALERIJA

    4.6.2023 #5 Author

    Samo neka se oni časte što dalje od nas.

    Odgovori

  • ZVONČICA

    4.6.2023 #6 Author

    Ozbiljna cifra

    Odgovori

  • SUNCICA

    4.6.2023 #7 Author

    Super, taman ne moraju kod nas da kopaju

    Odgovori

  • Boba321

    4.6.2023 #8 Author

    Bolje u pustinji nego na Jadru

    Odgovori

  • IV

    4.6.2023 #9 Author

    Treba biti oprezan

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...