Pad I dalje prisutan, ali znatno sporijim tempom

Ohrabrujući podaci o kineskom izvozu

Svet

7.9.2023 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ohrabrujući podaci o kineskom izvozu Ohrabrujući podaci o kineskom izvozu
Pad kineske trgovine je u avgustu popustio, potkrepljujući nade da bi najgore moglo biti gotovo za pojedine segmente druge po veličini svetske ekonomije dok... Ohrabrujući podaci o kineskom izvozu

Pad kineske trgovine je u avgustu popustio, potkrepljujući nade da bi najgore moglo biti gotovo za pojedine segmente druge po veličini svetske ekonomije dok pokušava da povrati zamah.

Isporuke u inostranstvo pale su za 8,8 odsto u dolarima u odnosu na godinu dana ranije, dok je uvoz smanjen za 7,3 odsto, što je bolje od procena i znatno manje od pada u julu. Trgovinski suficit iznosio je 68 milijardi dolara u tom mesecu.

„Poboljšanje podataka o trgovini u Kini je rani znak stabilizacije rasta“, rekao je za Bloomberg Rejmond Jeung (Raymond Yeung), glavni ekonomista za Kinu u Australia & New Zealand Banking Group.

Drugi podaci sugerišu da globalna potražnja počinje da raste, dajući optimizam za kinesku trgovinu u narednim mesecima. Izvoz Južne Koreje takođe je opao umerenijim tempom u avgustu nego prethodnog meseca.

Podaci od četvrtka pokazuju da kineske isporuke Evropi i regionu Asean nastavljaju da beleže dvocifren pad, ali je došlo do značajnog poboljšanja u trgovini sa SAD – izvoz je opao za 9,5 odsto u avgustu, u poređenju sa padom od čak 23,1 odsto u julu.

Izvoz je bio ključni izvor rasta za naciju tokom pandemije, ali prigušena globalna potražnja je opterećivala isporuke tokom cele godine i pogoršavala ekonomsko usporavanje. Dok ekonomisti i dalje očekuju da će rast Kine odgovarati zvaničnom vladinom cilju od oko pet odsto za ovu godinu, tekuća kriza na tržištu nekretnina i slabo poverenje i dalje otežavaju oporavak.

U međuvremenu, blaži pad uvoza dao je znak da bi pad domaće tražnje mogao biti pri kraju. Kineska vlada je poslednjih nedelja uvela niz postepenih mera da oživi poslovno poverenje i pomogne posrnulom tržištu nekretnina.

  • SABRINA

    7.9.2023 #1 Author

    Ne brinem za kineze…jaka zemlja.

    Odgovori

  • Mario

    7.9.2023 #2 Author

    Mesecima Kini pada izvoz, a ovde se napiše da je to ohrabrujuće?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...