Zahtevi nerealni, proizvođači automobila zabrinuti

Oko 13.000 radnika stupilo u štrajk u tri američke automobilske fabrike

Svet

15.9.2023 10:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Oko 13.000 radnika stupilo u štrajk u tri američke automobilske fabrike Oko 13.000 radnika stupilo u štrajk u tri američke automobilske fabrike
Oko 13.000 američkih radnika u automobilskoj industriji stupilo je u štrajk, jer sindikat i tri kompanije nisu uspeli da se dogovore oko povećanja plata.... Oko 13.000 radnika stupilo u štrajk u tri američke automobilske fabrike

Oko 13.000 američkih radnika u automobilskoj industriji stupilo je u štrajk, jer sindikat i tri kompanije nisu uspeli da se dogovore oko povećanja plata.

Članovi sindikata Ujedinjenih radnika auto-industrije (UAW) počeli su štrajk u tri fabrike automobila. U fabrici General Motors u Ventzvilu (Misuri), fabrici Ford u Vejnu, blizu Detroita (Mičigen), i fabrici Stellantis u Toledu (Ohajo), prenosi Beta.

To je prvi put u 88-godišnjoj istoriji ovog sindikata da je istovremeno prestao rad u sve tri kompanije pošto su četvorogodišnji ugovori sa kompanijama istekli u 23:59 h.

Ako štrajk potraje, moglo bi ponestati vozila na tržištu što bi dovelo do rasta njihovih cena, a prekid rada bi mogao čak i da utiče na predsedničke izbore sledeće godine.

UAW je kompanijama tražio da povećaju plate 36 odsto tokom četiri godine. General Motors i Ford su ponudili povećanje od 20 odsto, a Stellantis je ponudio 17,5 odsto.

Pored opšteg povećanja plata, sindikat traži naknade povećanja troškova života, okončanje različitih nivoa plata za fabričke poslove, 32-časovnu sedmicu sa 40 sati plate, vraćanje tradicionalnih definisanih beneficija penzije za novozaposlene, povećanja penzija za penzionere i druge stavke.

Proizvođači automobila kažu da se suočavaju sa nerealnim zahtevima u vreme dok se razvijaju i proizvode nova električna vozila.

Oni su zabrinuti da će troškovi rada toliko porasti da će morati da povećaju cene autombila iznad automobila koje proizvode strani proizvođači u američkim fabrikama.

  • SABRINA

    15.9.2023 #1 Author

    Svaka im čast na ujedinjenju u štrajku…tako treba.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...