Aktivisti apeluju na zemlje da slede primer Španije

Oporezivanje superbogatih donelo bi globalno više od 2.000 milijardi dolara

Svet

19.8.2024 13:26 Autor: Vladimir Jokanović 4

Oporezivanje superbogatih donelo bi globalno više od 2.000 milijardi dolara Oporezivanje superbogatih donelo bi globalno više od 2.000 milijardi dolara
Vlade širom sveta koje uvode porez na bogatstvo, sličan onom u Španiji, mogle bi prikupiti više od 2.000 milijardi dolara, navode aktivisti koji se... Oporezivanje superbogatih donelo bi globalno više od 2.000 milijardi dolara

Vlade širom sveta koje uvode porez na bogatstvo, sličan onom u Španiji, mogle bi prikupiti više od 2.000 milijardi dolara, navode aktivisti koji se zalažu da se ta sredstva iskoriste za finansiranje klimatske tranzicije.

Kako sve veći broj zemalja razmatra povećanje poreza za superbogate, organizacija Tax Justice Network u izveštaju navodi da bi porez sličan porezu na najbogatijih 0,5 odsto domaćinstava u Španiji mogao pomoći u prikupljanju hiljada milijardi dolara na globalnom nivou svake godine, prenosi Guardian.

Španska vlada uvela je privremeni porez na bogatstvo, nazvan „solidarni“, krajem 2022. godine, koji se naplaćuje u 2023. i 2024. godini, na neto bogatstvo pojedinaca koje prelazi tri miliona evra.Procjenjuje se da će se primenjivati na najbogatijih 0,5 odsto domaćinstava.

Tax Justice Network navodi da bi primena sličnog poreza na najbogatijih 0,5 odsto domaćinstava širom sveta, po stopi između 1,7 i 3,5 procenata, mogla prikupiti oko 2.100 milijardi dolara. Studija je isključila određene izuzetke iz španskog poreza, uključujući akcije u listiranim kompanijama, intelektualnu i industrijsku svojinu, kao i neke visoko vredne imovine poput brodova i aviona.

Studija dolazi u trenutku kada G20 razmatra planove za uvođenje globalnog minimalnog poreza na bogatstvo 3.000 milijardera širom sveta, pod predsedavanjem brazilskog levičarskog lidera Luiza Inasija Lule da Silve. Francuska, Nemačka, Španija i Južna Afrika takođe su izrazile podršku predlozima.

Međutim, postizanje bilo kakvog dogovora verovatno će trajati godinama i moglo bi naići na otpor u nekoliko zemalja. Uprkos upozorenjima da bi superbogati mogli migrirati negde drugde, organizacija Tax Justice Network navodi da prethodne reforme u nekim nacijama nisu dovele do masovnog preseljenja superbogatih. Samo 0,01% najbogatijih domaćinstava preselilo se nakon reformi poreza na bogatstvo u Norveškoj, Švedskoj i Danskoj.

  • Milan

    19.8.2024 #1 Author

    To i treba a ne da se udara stalno po sirotinji, a dal će biti, ne znam.

    Odgovori

  • ELLA

    19.8.2024 #2 Author

    Samo pusti snovi. Nih niko ne dira. Tutnu koji milioncic i to je to. Kakvo oporezivanje

    Odgovori

  • STEPA

    20.8.2024 #3 Author

    Oni uvek najmanje plate

    Odgovori

  • SUNCE

    20.8.2024 #4 Author

    Odlična ideja trebalo bi je svuda sprovesti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.