Mađarska nije smetnja proširenju severnoatlantskog vojnog saveza

Orban najavio ratifikaciju članstva Švedske i Finske u NATO

Svet

25.11.2022 10:42 Autor: Vladimir Jokanović 2

Orban najavio ratifikaciju članstva Švedske i Finske u NATO Orban najavio ratifikaciju članstva Švedske i Finske u NATO
Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će njegova zemlja ratifikovati članstvo Švedske i Finske u NATO na zasedanju parlamenta u januaru 2023. godine.... Orban najavio ratifikaciju članstva Švedske i Finske u NATO

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će njegova zemlja ratifikovati članstvo Švedske i Finske u NATO na zasedanju parlamenta u januaru 2023. godine. On je to obećao na sastanku sa premijerima Poljske, Češke i Slovačke u okviru takozvane Višegradske grupe.

„Mogu da vam kažem da je vlada već donela odluku. Već smo potvrdili Finskoj i Švedskoj da Mađarska podržava članstvo ove dve zemlje u NATO, a na prvoj sednici parlamenta sledeće godine to će biti na dnevnom redu“, naveo je Orban, prenosi Euronews.

On je istakao da Švedska i Finska nisu izgubili „nijedan minut članstva“ zbog Mađarske, dodajući da će im Budimpešta svakako dati potrebnu podršku za članstvo. Većina mađarskih opozicionih partija u parlamentu, u kojem Orbanova stranka Fides ima dvotrećinsku većinu, podržava članstvo Švedske i Finske u NATO.

Priznajući značajne razlike u mišljenjima o tome kako pomoći Ukrajini i kazniti Rusiju za rat, lideri Višegradske grupe ocenili su da zajednički interesi, kao što su energetska bezbednost, zaustavljanje ilegalne imigracije i jačanje zaštite granica predstavljaju osnovu za nastavak njihove saradnje u budućnosti.

Osim Mađarske samo Turska nije ratifikovala pristupanje dve zemlje NATO savezu. Oklevanje Mađarske pokrenulo je spekulacije da Budimpešta koristi ovo pitanje kako bi izvršila pritisak na EU, koja je zamrzla 13,3 milijarde finansijske podrške Mađarskoj, jer nije zadovoljna borbom protiv korupcije i vladavinom prava u toj zemlji.

Mađarska očekuje da će sledeće godine dobiti ukupno oko sedam milijardi evra sredstava iz različitih programa EU, rekao je Orban. On je naveo da je mađarska vlada posvećena ispunjavanju svih uslova, uključujući one o pravosuđu, preneo je Reuters.

  • MAJA

    26.11.2022 #1 Author

    Ma samo da sa nama nemaju posla, neka jedni druge odobravaju stalno

    Odgovori

  • MAJALG

    26.11.2022 #2 Author

    Oraban toliko pametno igra igru, tacno povlaci poteze tako da ne ugrozava svoju drzavu, a opet ne dozvoljava da im neko namece misljelje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...