Nasdaq indeks beleži gubitak od 3,36 odsto

Oštar pad vrednosti na američkim berzama

BerzaSvet

3.11.2022 11:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Oštar pad vrednosti na američkim berzama Oštar pad vrednosti na američkim berzama
Cene akcija na američkim berzama u sredu su oštro pale, nakon što je američka centralna banka još jednom agresivno povećala kamatne stope, a njen... Oštar pad vrednosti na američkim berzama

Cene akcija na američkim berzama u sredu su oštro pale, nakon što je američka centralna banka još jednom agresivno povećala kamatne stope, a njen predsednik Džerom Pauel (Jerome Powell) poručio da će kamate dostići više nivoe nego što se očekivalo.

Dow Jones indeks je pao 1,55 odsto, na 32.147 bodova, dok je S&P 500 niži za 2,5 odsto, odnosno na nivou od 3.759 bodova. Nasdaq indeks je niži za 3,36 odsto, na 10.524 boda, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Zvaničnici Feda povećali su, četvrti put zaredom, ključne kamatne stope za 0,75 procentnih bodova, u raspon od 3,75 do četiri odsto, najviši nivo od početka 2008. godine.

Tako brzo zaoštravanje monetarne politike ne pamti se od početka osamdesetih godina prošlog veka, kada je inflacija dostigla isti nivo na kome je sada.

Ulagači se, naime, nadaju da bi već na sednici u decembru Fed mogao povećati kamatu za 0,5 procentnih bodova, te da bi početkom sledeće godine moglo biti još nekoliko manjih povećanja.

Zahvaljujući tome, odmah nakon saopštenja Feda cene akcija su porasle. Međutim, na tržištima se optimizam nije dugo zadržao, pa je zabeležen pad odmah nakon Pauelovog obraćanja medijima.

Pauel je potvrdio da bi na jednoj od predstojećih sednica čelnici centralne banke mogli početi da razmatraju usporavanje tempa povećanja kamata, ali je dodao da je još prerano za to, te da su potrebni odlučnost i strpljenje da bi se suzbila inflacija.

Na američkom tržištu rada rezultati su bili bolji nego što se očekivalo, što ukazuje na to da će Fed nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike. Rast zaposlenosti i plata, naime, podstiče rast potrošnje, što podržava inflaciju.

Prema izveštaju agencije za zapošljavanje ADP, u oktobru je u privatnom sektoru broj zaposlenih porastao 239.000, dok se očekivalo 195.000.

Nakon snažnog rasta u oktobru, berzanski indeksi na najvećoj svetskoj berzi pali su u sva tri prva dana novembra.

Cene akcija pale su i na evropskim berzama. Londonski FTSE indeks pao je 0,58 odsto, na 7.144 boda, a frankfurtski DAX 0,61 odsto, na 13.256 bodova. Pariski CAC niži je 0,81 odsto, pa je na nivou 6.276 bodova.

  • VERA

    6.11.2022 #1 Author

    Cene akcija pale su i na američkim i na evropskim berzama.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...