Ulagači obeshrabreni nakon objave podataka o tržištu rada

Američke berze beleže pad vrednosti akcija, evropski indeksi rastu

BerzaNovac

2.11.2022 11:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Američke berze beleže pad vrednosti akcija, evropski indeksi rastu Američke berze beleže pad vrednosti akcija, evropski indeksi rastu
Vrednost akcija na američkim berzama pala je drugi dan zaredom jer sve manje ulagača očekuje da će Federalne rezerve (Fed) uskoro početi da podižu... Američke berze beleže pad vrednosti akcija, evropski indeksi rastu

Vrednost akcija na američkim berzama pala je drugi dan zaredom jer sve manje ulagača očekuje da će Federalne rezerve (Fed) uskoro početi da podižu kamatne stope sporijim tempom.

Dow Jones indeks je pao 0,24 odsto, na 32.653 boda, dok je S&P 500 izgubio 0,41 odsto, pa je na nivou od 3.856 poena. Nasdaq indeks niži je za 0,89 odsto, i pao je na 10.890 bodova, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Pad indeksa drugi dan zaredom najviše je posledica opreza ulagača koji očekuju nove odluke i poruke čelnika Feda, s obzirom na to da se danas završava njihova dvodnevna sednica. 

Ulagači se nadaju i da će rukovodioci američke centralne banke najaviti usporavanje tempa povećanja kamata na narednim sastancima.

Fed će, pre ili kasnije, usporiti, a potom i okončati ciklus povećanja kamata, ali postavljaju se pitanja kada i do kog nivoa će one biti povećane. Tako tržište već duže vreme zavisi od spekulacija o tim pitanjima.

Podaci sa američkog tržišta rada, koji su bolji nego što se očekivalo, ipak su pokolebali ulagače koji očekuju usporavanje tempa povećanja kamata već na sednici Feda u decembru.

Entoni Saljimbene (Anthony Saglimbene) iz firme Ameriprise Financial navodi da je korekcija cena akcija bila očekivana, uzimajući u obzir intenzivan rast berzanskih indeksa u oktobru.

Na evropskim berzama situacija je drugačija. Londonski FTSE indeks porastao je 1,29 odsto, na 7.186 bodova. Frankfurtski DAX beleži rast od 0,64 odsto, na 13.338 poena, a pariski CAC 0,98 odsto, na 6.328 bodova.

  • VERA

    6.11.2022 #1 Author

    Očekivan pad tražnje na berzama.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...