najveće kompanije izvan it sektora uglavnom nadmašile očekivanja

Pad tehnološkog sektora pritisnuo glavne Wall Street indekse

BerzaInvesticijeSvet

27.10.2022 11:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Pad tehnološkog sektora pritisnuo glavne Wall Street indekse Pad tehnološkog sektora pritisnuo glavne Wall Street indekse
Na Wall Streetu je u S&P 500 indeks pao nakon tri dan rasta, što je najviše posledica pritiska na tehnološki sektor, nakon slabijih nego... Pad tehnološkog sektora pritisnuo glavne Wall Street indekse

Na Wall Streetu je u S&P 500 indeks pao nakon tri dan rasta, što je najviše posledica pritiska na tehnološki sektor, nakon slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata Alphabeta, Mete i Microsofta.

Dow Jones indeks je ojačao 0,01 odsto, na 31.839 bodova, dok je S&P 500 pao 0,74 odsto, na 3.830 poena, a Nasdaq indeks 2,04 odsto, na 10.970 bodova, prenosi Mina.

Cena akcije Alphabeta potonula je više od devet, a Microsofta više od 7,5 odsto.

Od 170 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne izveštaje, njih oko 75 odsto nadmašilo je očekivanja po pitanju zarada. Međutim, to se uglavnom objašnjava smanjenim očekivanjima jer su analitičari zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta ekonomije poslednjih meseci smanjili svoje procene.

Tako sada analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromesečju porasle 2,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Početkom jula očekivali su rast zarada više od 11 odsto, a na početku oktobra 4,5 odsto.

Objavljeni podaci o padu prodaje novih kuća i rastu kamata na hipotekarne kredite na najviše nivoe u dve decenije ukazuju na slabljenje ekonomskog okruženja.

To inače nisu dobre vesti za rizičnije investicije, no u kontekstu nastojanja američke centralne banke  Federalnih rezervi (Fed) da suzbije inflaciju, to pozitivno utiče na tržište kapitala jer pokazuje da Fedovi napori daju rezultate, da rast privrede i potrošnje usporava. A to znači da bi Fed uskoro mogao usporiti tempo povećanja kamata, a potom i okončati taj ciklus početkom naredne godine.

Doduše, i dalje se procenjuje da će Fed na sednici početkom novembra ponovo, već četvrtu sednicu zaredom, povećati ključne kamate agresivnih 0,75 procentnih bodova.

A na evropskim berzama cene akcija rastu. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,61 odsto, na 7.056 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,09 odsto, na 13.195 bodova, a pariski CAC 0,41 odsto, na 6.276 bodova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...