da li je ova tehnologija ipak prerano predstavljena?

Metaverse projekat od 1,2 milijarde dolara ima samo 38 aktivnih korisnika dnevno

Hi-techLifestyleSvetZanimljivosti

26.10.2022 10:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Metaverse projekat od 1,2 milijarde dolara ima samo 38 aktivnih korisnika dnevno Metaverse projekat od 1,2 milijarde dolara ima samo 38 aktivnih korisnika dnevno
Metaversov projekat Decentraland, digitalno okruženje koje omogućava korisnicima da kupuju i prodaju virtuelne nekretnine, nije baš prepuno ljudi. U stvari, prema agregatoru podataka DappRadar,... Metaverse projekat od 1,2 milijarde dolara ima samo 38 aktivnih korisnika dnevno

Metaversov projekat Decentraland, digitalno okruženje koje omogućava korisnicima da kupuju i prodaju virtuelne nekretnine, nije baš prepuno ljudi.

U stvari, prema agregatoru podataka DappRadar, Decentraland koji je baziran na ethereumovom blokčejnu, imao je samo 38 aktivnih korisnika u periodu od 24 sata – zbunjujuće mali broj, posebno ako se ima u vidu da kompanija ima tržišnu kapitalizaciju od ogromnih 1,2 milijarde dolara.

Decentraland je, međutim, odbio ove navode, rekavši da su “aktivni korisnici“ definisani kao jedinstvene adrese blokčejn novčanika koje su u interakciji sa njegovim sistemom. Kako CoinDesk objašnjava, to znači da se korisnici koji se jednostavno prijavljuju na ćaskanje ili komuniciraju sa drugima ne računaju u zbir.

“DappRadar ne prati naše korisnike, već samo ljude koji komuniciraju sa našim ugovorima“, rekao je kreativni direktor Decentralenda Sem Hamilton (Sam Hamilton) za CoinDesk, dodajući da platforma u proseku ima oko 8.000 korisnika dnevno.

Naravno, i brojka od 8.000 korisnika u jednom danu je sumorna za nešto što bi trebalo da predstavlja budućnost online zajednice. A ako je blokčejn osnovni ekonomski mehanizam projekta, “krajnje je sramotno ako se dnevno dešava samo nekoliko desetina transakcija”, piše portal Futurism.

Ukratko, to je savršen primer ogromne nejednakosti između tržišne vrednosti i stvarnih korisnika koja već godinama muči Web3 svet, a takođe može ukazivati na ozbiljno usporavanje apetita za virtuelne nekretnine i druga sredstva vezana za blokčejn, uključujući kriptovalute i NFT.

Decentralendov Twitter nalog je takođe pokušao da obavi određenu kontrolu štete, napisavši da je platforma prikazala “1.074 korisnika u interakciji sa pametnim ugovorima“ tokom celog septembra.

“Svako ko vam kaže da danas postoji metaverzum projekat koji uspešno posluje ne govori istinu”, prokomentarisao je Saša Flajšman (Sasha Fleishman), portfolio menadžer u kompaniji za investiranje digitalnih sredstava Arca.

  • Anna

    26.10.2022 #1 Author

    Nismo još spremni za meta univerzum.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...