prestanak testiranja na covid-19 za putnike iz druge svetske ekonomije

Oživljavanje turizma u jugoistočnoj Aziji zbog kineskog otvaranja

BiznisSvetTurizam

6.1.2023 11:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Oživljavanje turizma u jugoistočnoj Aziji zbog kineskog otvaranja Oživljavanje turizma u jugoistočnoj Aziji zbog kineskog otvaranja
Turističke ekonomije jugoistočne Azije mogle bi biti dobitnici kineskog ukidanja zabrana putovanja, jer se klone ulaznih testova na korona virus koje su Evropa, Japan... Oživljavanje turizma u jugoistočnoj Aziji zbog kineskog otvaranja

Turističke ekonomije jugoistočne Azije mogle bi biti dobitnici kineskog ukidanja zabrana putovanja, jer se klone ulaznih testova na korona virus koje su Evropa, Japan i Sjedinjene Američke Države nametnule posetiocima iz Kine.

Uprkos tome što se broj zaraza virusom povećava, druga najveća svetska ekonmija od nedelje otvara svoje granice, što je potez koji obećava da će pokrenuti talas putnika željnih zabave nakon tri godine strogih ograničenja kod kuće, prenosi Mina.

Takvi ponovo mobilni kineski turisti odlučiće se za „minimalne gnjavaže“ i krenuti prema odredištima koja ne zahtevaju testiranje, što može koristiti jugoistočnoj Aziji, smatra ekonomist Song Seng Vun. „Što su regionalni aerodromi prometniji, to je bolje za njihove ekonomije“, dodao je Vun.

Dok su Australija, Velika Britanija, Indija, Japan i SAD među državama koje zahtevaju negativan test na Covid-19 od Kineza koji im dolaze, sve zemlje jugoistočne Azije, od Kambodže do Indonezije i Singapura, odbile su takve zahteve.

Osim testiranja avionskih otpadnih voda na virus u Maleziji i Tajlandu, 11 zemalja regije prema kineskim putnicima će postupati kao prema svim ostalima.

„Ne zauzimamo stav diskriminacije protiv bilo koje zemlje“, rekao je malezijski premijer Anvar Ibrahim.

Interes za putovanja Kineza u tu regiju porastao je i pre vesti o prestanku testiranja, jer je prema istraživanju koje je u decembru objavila turistička berza ITB China više od 70 odsto kineskih putničkih agencija rangiralo jugoistočnu Aziju kao top odredište kada se putovanja nastave.

U 2019. više od 155 miliona Kineza putovalo je u inostranstvo, potrošivši 254,6 milijardi dolara ili blizu bruto domaćeg proizvoda (BDP) Vijetnama, rekli su analitičari koji očekuju da će značajan oporavak masovnog turizma početi u drugom kvartalu ove godine.

  • Milovan94

    7.1.2023 #1 Author

    Jedan prelep deo sveta koji je vredan obilaska

    Odgovori

  • Dragana

    8.1.2023 #2 Author

    Nadam se da cemo se sve manje baviti koronom i slicnim stvarima u ovoj godini

    Odgovori

  • DANIJELA

    8.1.2023 #3 Author

    Nadam se da se stanje nece pogorsati i da ce testiranje na covid 19 biti nasa proslost.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...