PAD BDP RUSIJE U DRUGOM KVARTALU 8,5 ODSTO Bolje od očekivanja Ministarstva ekonomije

SvetVesti

12.8.2020 11:15 Autor: Vladimir Jokanović 0

PAD BDP RUSIJE U DRUGOM KVARTALU 8,5 ODSTO Bolje od očekivanja Ministarstva ekonomije PAD BDP RUSIJE U DRUGOM KVARTALU 8,5 ODSTO Bolje od očekivanja Ministarstva ekonomije
BDP Rusije opao je u drugom kvartalu 2020. godine za 8,5 odsto, saopštio je Rosstat. Ovo je preliminarna procena vladinog odeljenja za statistiku, a... PAD BDP RUSIJE U DRUGOM KVARTALU 8,5 ODSTO Bolje od očekivanja Ministarstva ekonomije

BDP Rusije opao je u drugom kvartalu 2020. godine za 8,5 odsto, saopštio je Rosstat. Ovo je preliminarna procena vladinog odeljenja za statistiku, a ažurirani podaci biće predstavljeni 9. septembra. Ministarstvo ekonomije ranije je iznelo procenu o padu BDP za 9,6 procenata.

Prema proceni Rosstata u drugom tromesečju 2020. rast proizvodnje u poljoprivredi bio je 3,1 odsto, dok je u industrijskom sektoru proizvodnja smanjena za 8,5 odsto. Kada je reč o vađenju minerala, ta aktivnost smanjena je za 10,3 odsto, promet u trgovini na malo smanjen je za 16,6 odsto, a promet putnika je opao za 79 procenata. Ugostiteljstvo je zabeležilo pad prometa za 48,9 odsto, a obim plaćanja usluga u stanovništvu za 37,2 odsto, prenosi Komersant.

Prema proceni Centralne banke Rusije (Banka Rusije) u drugom kvartalu 2020. godine BDP će opasti za 9-10 odsto, a do kraja godine ruska ekonomija trebalo bi da zabeleži pad 4,5 – 5,5 odsto. Banka Rusije procenjuje da će obnova ekonomskih aktivnosti potrajati više od godinu dana.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...