Rastuća ponuda i slabija potražnja oborili vrednost "crnog zlata"

Pad cena nafte

Svet

13.6.2023 08:54 Autor: Vladimir Jokanović 1

Pad cena nafte Pad cena nafte
Cene nafte pale su u ponedeljak za oko tri dolara po barelu nakon što su analitičari istakli rastuće globalne ponude i zabrinutost zbog rasta... Pad cena nafte

Cene nafte pale su u ponedeljak za oko tri dolara po barelu nakon što su analitičari istakli rastuće globalne ponude i zabrinutost zbog rasta potražnje neposredno uoči novih podataka o inflaciji i sastanka američkih Federalnih rezervi kasnije ove nedelje.

Fjučersi na naftu Brent oslabili su 2,95 dolara ili 3,9 odsto na ispod 72 dolara po barelu što je najniži nivo od decembra 2021. godine. Istovremeno, američka nafta WTI pojeftinila je za 3,05 dolara ili 4,4 odsto na 67,12 dolara po barelu, prenosi Reuters.

Goldman Sachs smanjio je prethodno svoje prognoze cena nafte, navodeći da su zalihe ove godine veće od očekivanih. Prognoza maksimalne ovogodišnje cene sirove nafte za Brent sada iznosi 86 umesto 95 dolara po barelu, a za WTI 81 dolar umesto 89 dolara.

Kineska potražnja nije pokazala znakove očekivanog rasta od dva miliona barela dnevno, navode analitičari, dok se očekuje da će OPEC i Međunarodna agencija za energiju (IEA) smanjiti svoje prognoze potražnje.

Povećanje kamatne stope Feda jača dolar, čineći robu denomiranu u američkoj valuti skupljom za vlasnike drugih valuta i opterećuje cene. Sastanak Feda ove nedelje i inflatorni pritisci ostaju ključna pitanja za tržište ove nedelje.

Cene nafte zabeležile su određeni oporavak u utorak ujutru, kada je nafta Brent dobila oko 0,75 odsto vrednosti dostigavši cenu od 72,37 za barel, dok je nafta WTI poskupela na 67,48 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

  • MARA

    14.6.2023 #1 Author

    Bilo bi dobro da nastavi da pada

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...