veliki deo opreme koja je najavljena neće biti isporučena mesecima

Pentagon izdvaja 2,1 milijardu dolara više za jačanje dugoročne odbrane Ukrajine

Svet

10.6.2023 11:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Pentagon izdvaja 2,1 milijardu dolara više za jačanje dugoročne odbrane Ukrajine Pentagon izdvaja 2,1 milijardu dolara više za jačanje dugoročne odbrane Ukrajine
Pentagon je izdvojio dodatnih 2,1 milijardu dolara u dugoročnom paketu naoružanja za Ukrajinu, koji će obezbediti sisteme protivvazdušne odbrane, artiljerijsku municiju, ručne dronove i... Pentagon izdvaja 2,1 milijardu dolara više za jačanje dugoročne odbrane Ukrajine

Pentagon je izdvojio dodatnih 2,1 milijardu dolara u dugoročnom paketu naoružanja za Ukrajinu, koji će obezbediti sisteme protivvazdušne odbrane, artiljerijsku municiju, ručne dronove i laserski navođene rakete.

Novac će finansirati kupovinu lansera i projektila Hawk, dva tipa naprednih raketa za protivvazdušnu odbranu Patriot i izviđačkih dronova Puma, kao i neutvrđenog broja artiljerijskih metaka , navodi se u saopštenju Pentagona i zvaničnicima Bajdenove administracije, prenosi Bloomberg.

„Ova najava predstavlja početak procesa ugovaranja za obezbeđivanje dodatnih prioritetnih kapaciteta Ukrajini u okviru Inicijative za bezbednosnu pomoć ovoj zemlji“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vazdušna odbrana je bila glavni prioritet Ukrajine, od napada ruskih krstarećih i balističkih projektila iz vazduha i sa zemlje.

Ali veliki deo opreme koja je najavljena neće biti isporučena mesecima, ili možda godinama, jer će morati da bude stavljena pod ugovor i proizvedena.

Pre objave u petak, Ministarstvo odbrane je izdvojilo 14,6 milijardi dolara od ukupno 19 milijardi koje je Kongres dodelio za bezbednosnu inicijativu.

Predsednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je u četvrtak da je uveren da može da sarađuje sa predsednikom Predstavničkog doma Kevinom Makartijem (Kevin McCarthy) , kako bi se nastavilo pružanje pomoći Ukrajini. Republikanski lider je ove nedelje nagovestio da možda neće podržati novi dodatni finansijski paket za rat povrh redovnog budžeta Pentagona.

  • Grocka

    11.6.2023 #1 Author

    Plase se i sopstvene senke

    Odgovori

  • BLIZANAC

    11.6.2023 #2 Author

    Oni ovime sve više Ukrajinu vode u propast

    Odgovori

  • SHALIMAR

    11.6.2023 #3 Author

    Amerika gleda ovim ulaganjem svoju korist,a ne Ukrajini da pomogne…

    Odgovori

  • MAXMAD

    11.6.2023 #4 Author

    Ukraini treba pomoći da se odbrani.

    Odgovori

  • Gaga

    11.6.2023 #5 Author

    Ode sve u propast

    Odgovori

  • SABRINA

    11.6.2023 #6 Author

    Ako se to može nazvati pomoć..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...