PERU PRESTIGAO ITALIJU PO BROJU ZARAŽENIH U svetu obolelo 8,4 miliona, četvrtina u SAD

IzdvajamoSvetVesti

18.6.2020 11:01 Autor: Julijana Vincan 0

PERU PRESTIGAO ITALIJU PO BROJU ZARAŽENIH U svetu obolelo 8,4 miliona, četvrtina u SAD PERU PRESTIGAO ITALIJU PO BROJU ZARAŽENIH U svetu obolelo 8,4 miliona, četvrtina u SAD
Do sada je širom planete od korona virusa obolelo više od 8,4 miliona ljudi, dok se više od 4,4 miliona oporavilo, a život je... PERU PRESTIGAO ITALIJU PO BROJU ZARAŽENIH U svetu obolelo 8,4 miliona, četvrtina u SAD

Do sada je širom planete od korona virusa obolelo više od 8,4 miliona ljudi, dok se više od 4,4 miliona oporavilo, a život je izgubilo 451.472 pacijenata. Najveći broj zaraženih imaju Sjedinjene Američke države, više od 2,2 miliona, a i preminulih sa skoro 120,000 smrtnih slučajeva.

Broj zaraženih u Peruu veći je od 240.000, čime je ta zemlja prevazišla Italiju po broju obolelih, saopštila je Vlada te južnoameričke države. Peru je na drugom mestu po broju potvrđenih slučajeva u Latinskoj Americi, iza Brazila, a na sedmom mestu u svetu.

U sredu su u Peruu zabeležena još 3.752 nova slučaja korona virusa, što je za više od polovine manje u odnosu na 31. maj, kada je zabeležen vrhunac pandemije. Ukupno je preminulo više od 7.000 Peruanaca.

Peru je brzo uveo mere karantina, nakon što se pandemija pojavila početkom marta, ali je broj zaraženih ipak eksplodirao u maju, dostižući i više od 8.000 obolelih na dnevnom nivo krajem meseca, prenosi Tajug pozivajući se na Reuters.

Severna i Južna Amerika postale su epicentar pandemije, zabeleživši skoro četiri miliona infekcija i 204.000 preminulih. Peru, Čile i Brazil posebno su teško pogođeni poslednjih nedelja. Vlada u Peruu produžila je mere karantina do 30. juna, dok broj zaraženih nastavlja da raste u pojedinim regijama.

Foto: Tanjug

Soj virusa koji se sada pojavio u Pekingu zapravo je glavni soj virusa u evropskim zemljama. Glavni epidemiolog Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti tvrdi da je virus u Kinu i Peking stigao iz inostranstva.

U intervjuu za CGTN, kineski epidemiolog rekao je da je jasno da je „novi soj virusa verovatno došao iz SAD ili Rusije“ i dodao da je evropski soj virusa prevlađujući i u mnogim drugim zemljama, ali ne i u Kini. Od 11. do 16. juna u Pekingu je prijavljeno 137 novih slučajeva. U Kini je ukupno obolelo 83.293 osoba, dok je 4.634 preminulo.

Više od 5.000 pripadnika ruske armije do sada se oporavilo od zaraze, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi Tanjug pozivajući se na Tass. Ministarstvo Rusije je istaklo da se učesnici vojne parade zakazane za 24. jun u čast „Dana pobede“ testiraju tri puta nedeljno na Covid-19 i da na poslednjem testiranju nije bilo pozitivnih nalaza.

U Rusiji je do sada inficirano 553.301 ljudi, a ima 7.478 smrtnih slučajeva, na osvnovu čega je ova zemlja je druga u svetu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...