Meksička valuta najslabija u odnosu na dolar od novembra

Pezos oslabio posle ubedljive izborne pobede vladajuće stranke

Svet

4.6.2024 12:20 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pezos oslabio posle ubedljive izborne pobede vladajuće stranke Pezos oslabio posle ubedljive izborne pobede vladajuće stranke
Meksički pezos oslabio je drugu sesiju zaredom nakon što je neočekivana pobeda vladajuće stranke na izborima unela lokalni politički rizik u jednu od najvećih... Pezos oslabio posle ubedljive izborne pobede vladajuće stranke

Meksički pezos oslabio je drugu sesiju zaredom nakon što je neočekivana pobeda vladajuće stranke na izborima unela lokalni politički rizik u jednu od najvećih svetskih trgovina. Pezos je pao za 1,3 odsto na 17,9278 za dolar u utorak ujutru u Londonu, dodajući gubitku od 3,8 odsto u ponedeljak, što je bio njegov najveći jednodnevni pad od juna 2020. godine.

Meksičke akcije oslabile su više od šest procenata, a pezos je bio najslabiji u odnosu na dolar od novembra, prenosi Bloomberg. Klaudija Šejnbaum (Claudia Sheinbaum) ubedljivo je pobedila na nedeljnim predsedničkim izborima, kao što se očekivalo. Iznenađenje za tržišta je veliki dobitak za stranku Morena i njene saveznike.

Nakon što je vladajuća partija postigla iznenađujuće dobar izborni rezultat izgledala je spremna da formira super-većinu u Kongresu. To je proizvelo strah da će rezultati otvoriti put vladajućoj koaliciji da donese ustavne reforme bez podrške opozicije, prenosi Reuters. Dvotrećinska super-većina u oba doma Kongresa i dalje je u planu Morene, koja je takođe pobedila u trci za gradonačelnika Meksiko Sitija sa dvocifrenom razlikom.

Meksički pezos je ranije dostigao najniži nivo za sedam nedelja od 17,754 za dolar, što je pad od 4,29 odsto, pokazuju podaci LSEG. Sesiju je završio u padu od 3,8 procenata na 17,671 za dolar, što je najslabije dnevno zatvaranje od novembra. Poslednji gubici znače da je pezos oslabio više od četiri odsto od početka 2024. godine, što je nagli preokret za valutu, koja je donedavno bila jedna od retkih na tržištima u razvoju koja je ove godine ojačala u odnosu na jak dolar.

Meksički referentni indeks berze završio je sesiju u padu od 6,1 odsto, dok je MSCI indeks, po ceni u dolarima, oslabio za 8,8 procenata. iShares MSCI Mexico ETF zatvorio je sesiju sa 10,7 odsto manjom vrednošću. Prema ocenama analitičara, glavni izazov za novoizabranu predsednicu biće jačanje tržišnog raspoloženja i obezbeđivanje predvidljive politike i regulatornog okvira pogodne za investicije.

Šejnbaum je pokušala da smiri tržišta naglašavajući da će njena administracija garantovati autonomnu centralnu banku, zadržati podelu između ekonomskih i političkih moći, poštovati zakonitost i očuvati disciplinovan fiskalni stav“, ističe JPMorgan u belešci svojim klijentima.

Tagovi
DOLAR IZBORI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.