BYD i dalje bez dogovora sa vladom latinoameričke zemlje

Meksiko ne daje podsticaje za kineske fabrike zbog SAD

BiznisSvet

18.4.2024 17:23 Autor: Vladimir Jokanović 3

Meksiko ne daje podsticaje za kineske fabrike zbog SAD Meksiko ne daje podsticaje za kineske fabrike zbog SAD
Vlada Meksika, pod pritiskom SAD drži kineske proizvođače automobila na odstojanju odbijajući da im ponudi podsticaje kao što su jeftino javno zemljište ili poreske... Meksiko ne daje podsticaje za kineske fabrike zbog SAD

Vlada Meksika, pod pritiskom SAD drži kineske proizvođače automobila na odstojanju odbijajući da im ponudi podsticaje kao što su jeftino javno zemljište ili poreske olakšice za ulaganje u proizvodnju električnih vozila, navode neimenovani meksički zvaničnici upućeni u situaciju.

Poslednji sastanak između visokih meksičkih zvaničnika i kineskog proizvođača automobila održan je u januaru sa izvršnim direktorima kompanije BYD, jednog od najvećih svetskih proizvođača električnih vozila po prodaji, prenosi Reuters.

Na tom sastanku, meksički zvaničnici bili su izričiti da neće davati podsticaje kakve su dodeljivali drugim proizvođačima automobila i da će obustaviti buduće sastanke sa kineskim proizvođačima na tu temu, rekli su izvori koji nisu želeli da budu imenovani. Ministarstvo ekonomije Meksika je odbilo da komentariše ove navode.

Kompanija BYD i kineska ambasada u Meksiku još nisu odgovorili na zahtev za komentar. Bela kuća je saopštila da predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) neće dozvoliti kineskim proizvođačima automobila da preplave američko tržište vozilima koja predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Oko 20 kineskih proizvođača prodaje svoje automobile u Meksiku, ali nijedan još nema fabriku u toj zemlji. Kineska vozila čine oko trećinu ukupne ponude brendova u Meksiku. Druga najveća ekonomija Latinske Amerike, zatečena je na vatrenoj liniji između dve najveće svetske ekonomije i auto tržišta.

Američka predstavnica za trgovinu Ketrin Taji, rekla je u sredu da SAD moraju preduzeti odlučne mere da zaštite električne automobile od subvencionisane kineske konkurencije. Kineski proizvođači automobila mogu zaobići američke tarife uspostavljanjem proizvodnje u Meksiku, pod uslovom da ispunjavaju pravila o tome koliki deo vozila mora biti proizveden lokalno, ali to je nemoguće bez fabrike .

  • Manja

    18.4.2024 #1 Author

    …sve je receno „pod pritiskom SAD“ …

    Odgovori

  • LENA

    18.4.2024 #2 Author

    Ova situacija između Meksika i kineskih proizvođača automobila ukazuje na kompleksnost globalnih trgovinskih odnosa. Nadam se da će sve strane uspeti da pronađu održivo rešenje koje će podsticati fer tržišnu konkurenciju i podržavati razvoj električnih vozila.

    Odgovori

  • FILIP07

    20.4.2024 #3 Author

    Videcemo sta ce biti sa tim u buducnosti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...