Najveće demonstracije u istoriji zemlje

Pola miliona na ulicama Izraela zbog zakonodavnih reformi

Svet

13.3.2023 14:39 Autor: Vladimir Jokanović 1

Pola miliona na ulicama Izraela zbog zakonodavnih reformi Pola miliona na ulicama Izraela zbog zakonodavnih reformi
Izraelci su proteklog vikenda izašli na ulice deseti put zaredom na najveće demonstracije u istoriji zemlje, a organizatori tvrde da se okupilo 500.000 prodemokratski... Pola miliona na ulicama Izraela zbog zakonodavnih reformi

Izraelci su proteklog vikenda izašli na ulice deseti put zaredom na najveće demonstracije u istoriji zemlje, a organizatori tvrde da se okupilo 500.000 prodemokratski orijentisanih građana širom zemlje.

Stotine hiljada ljudi okupilo se protiveći se planovima administracije premijera Benjamina Netanjahua da ograniči ovlašćenja Vrhovnog suda. Protesti su organizovani jer vlada namerava da nastavi sa zakonodavnim procesom, odbijajući pozive na pregovore sa opozicijom, prenosi Al Jazeera.

Rekordnih 50.000 Izraelaca okupilo se u Haifi, prema procenama policije. Lider opozicije Jair Lapid rekao je okupljenima da se Izrael „suočava sa najvećom krizom u svojoj istoriji“, prenosi izraelski Haaretz.

„Pogađa nas talas terorizma, naša ekonomija se ruši, novac beži iz zemlje. Iran je upravo potpisao novi sporazum sa Saudijskom Arabijom, ali jedina stvar do kojoj je ovoj vladi stalo je slamanje izraelske demokratije“, rekao je Lapid.

Foto: YouTube screenshot

U centralnom gradu Netaniji, demonstranti su povicima irazili solidarnost sa smenjenim policijskim komesarom okruga Tel Aviva, zbog njegove popustiljivosti prema demonstrantima, pod pritiskom ministra za nacionalnu bezbednost Itamara Ben-Gvira.

Bivši šef izraelske policije Moše Karadi upozorio je na protestu u Tel Avivu da Ben-Gvir ne kontroliše izraelsku agenciju za sprovođenje zakona. Prema njegovim rečima, zemlja se suočava sa najvećom opasnošću od rata za nezavisnost 1948. godine.

Tagovi
PROTESTI
  • TATJANA

    15.3.2023 #1 Author

    Sve više demonstracija ii nezadovoljstva u svetu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...