Inflacija u SAD i mere za pokretanje ekonomije Kine ohrabrili investitore

Porast cena nafte

Svet

14.6.2023 12:43 Autor: Vladimir Jokanović 0

Porast cena nafte Porast cena nafte
Usporavanje inflacije u SAD i odlučnost Kine da pokrene ekonomiju podigli su cene nafte u sredu pre podne, dok tržište iščekuje odluku američke centralne... Porast cena nafte

Usporavanje inflacije u SAD i odlučnost Kine da pokrene ekonomiju podigli su cene nafte u sredu pre podne, dok tržište iščekuje odluku američke centralne banke o kamatnim stopama i zvaničan nedeljni izveštaj o stanju zaliha nafte u SAD.

Od jutarnjeg trgovanja u Evropi, cena referentne nafte Brent porasla je za više od jedan odsto i previsila je 75 dolara za barel. Američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) poskupela je takođe za oko jedan odsto, a njena cena popela se na više od 70 dolara za barel, prenosi OilPrice.

Cene nafte u sredu nešto su više u Evropi uprkos proceni američkog Instituta za naftu (API) od utorka da su zalihe sirove nafte u SAD porasle prošle nedelje za više od milion barela. Procenjeno je da su zalihe benzina i destilata takođe uvećane.


Rast vrednosti nafte od utorka se nastavio, pre svega zbog boljih podataka o inflaciji u SAD i dokaza da Kina već preduzima korake da podstakne svoj ekonomski rast. Kineska centralna banka snizila je ključnu kratkoročnu kamatnu stopu prvi put posle 10 meseci, signalizirajući da želi da podstakne ekonomski oporavak.

Kina, najveći svetski uvoznik sirove nafte takođe razmatra široki paket podsticaja za podršku ekonomiji, preneo je Bloomberg pozivajući se na pouzdane izvore.

Prema podacima od utorka, godišnja inflacija u SAD iznosi četiri odsto, što je njen najniži nivo od aprila 2021. godine, što je doprinelo očekivanjima da će Fed na tekućem sastanku odlučiti da zadrzi trenutnu kamatnu stopu, to jest da je neće povisiti u junu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...