POVRATAK TRAMPA U BELU KUĆU Ne plašite se korone, poručio predsednik SAD

SvetVesti

6.10.2020 12:49 Autor: Vladimir Jokanović 3

POVRATAK TRAMPA U BELU KUĆU Ne plašite se korone, poručio predsednik SAD POVRATAK TRAMPA U BELU KUĆU Ne plašite se korone, poručio predsednik SAD
Povratak američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) u Belu kuću posle tri dana koje je proveo u bolnici zbog zaraze virusom Covid-19 tamošnji mediji... POVRATAK TRAMPA U BELU KUĆU Ne plašite se korone, poručio predsednik SAD

Povratak američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) u Belu kuću posle tri dana koje je proveo u bolnici zbog zaraze virusom Covid-19 tamošnji mediji opisuju kao teatralan, a stručnjaci kao problematičan. Uprkos tome tržišta su uglavnom pozitivno reagovala na ovaj događaj.

Prema rečima stratega Marka Džolija (Mark Jolley) iz CCB International Securities, Trampova predizborna kampanja biće „ozbiljno hendikepirana“, jer će polovina njegovog osoblja morati u karantin, prenosi CNBC. Poslednjih nekoliko dana najmanje 18 osoba iz Bele kuće ili onih koji su direktno uključeni u Trampovu kampanju testirano je pozitivno na korona virus.

Istovremeno, američki predsednik poručio je pre izlaska iz bolnice putem Twittera: „Osećam se baš dobro. Ne plašite se Covida. Ne dopustite da upravlja vašim životom. Razvili smo, pod Trampovom administracijom, neke zaista sjajne lekove i znanja. Osećam se bolje nego pre 20 godina“. Američki predsednik ponovio je to u video obraćanju sa terase Bele kuće, dodajući još da je možda imun, ali da to ne zna pouzdano, kao i da se kao lider vratio na posao, iako je svestan opasnosti od korona virusa.

Rečenica „ne plašite se Covida“ postala je predmet žestoke kritike javnosti, dok mnogi lekari ističu da „još inficirani Tramp“ nije poslušao savete da produži boravak u bolnici do potpunog ozdravljenja. Posebne kritike na račun Trampa upućene su zbog toga što je skinuo masku po povratku u Belu kuću.

„Neobjašnjivo je da je predsednik SAD, koji aktivno raspršuje virus u milionima čestica ušao u tu zgradu sa velikim osobljem demaskiran. Zaista je teško razumeti kako mu niko nije rekao da to ne čini“, rekao je Dr Džonatan Rajner (Jonathan Reiner) profesor medicine na Univerzitetu Džordž Vašington.

Demokratski kandidat za predsednika države, Džo Bajden (Joe Biden) naveo je da je Tramp sam kriv što se zarazio virusom Covid-19. „Svako ko se zarazi virusom govoreći da maske nisu važne i da socijalna distanca nije važna, odgovoran je za ono što mu se dogodi“, rekao je Bajden, koji je izrazio zadovoljstvo što je „predsedniku bolje“, kao i da je zdravstvena kriza još daleko od završetka, prenosi CNN.

Lekarski tim Bele kuće uverava javnost da su preduzete sve mere predostrožnosti i da predsednik i dalje prima terapiju, kao i da se na njegovo zdravstveno stanje budno motri, ali i da opasnost još nije prošla. Kada je reč o uticaju Trampove zdravstvene krize na rejting dvojice kandidata, prema većini medijskih ocena i anketa ona ide u prilog Bajdenu, ali Tramp odbacuje ove prognoze kao „lažne“.

Ono što je nesporno i čime se Tramp pohvalio bilo je reagovanje globalnih tržišta na njegov izlazak iz bolnice. Cene nafte dostigle su najviše vrednosti od početka oktobra, a berzanski indeksi u Americi, Evropi i Aziji takođe su zabeležili značajan rast. Dan kasnije, u utorak došlo je do pada vrednosti akcija tehnoloških firmi, a razlog za to je nacrt zakona Antimonopolske komisije Kongresa, kojim se predviđaju ograničenja poslovanja najvećih američkih visokotehnoloških kompanija kao što su Google, Facebook, Apple i Amazon.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...