PRIVREDA SE VRATILA NA NIVO IZ 2009. GODINE Pad brazilske ekonomije 11,4 odsto

SvetVesti

2.9.2020 13:01 Autor: Julijana Vincan 0

PRIVREDA SE VRATILA NA NIVO IZ 2009. GODINE Pad brazilske ekonomije 11,4 odsto PRIVREDA SE VRATILA NA NIVO IZ 2009. GODINE Pad brazilske ekonomije 11,4 odsto
Brazilska ekonomija se u drugom kvartalu vratila na nivo na kojem je bila u jeku globalne finansijske krize 2009. godine.  Do toga je došlo, jer... PRIVREDA SE VRATILA NA NIVO IZ 2009. GODINE Pad brazilske ekonomije 11,4 odsto

Brazilska ekonomija se u drugom kvartalu vratila na nivo na kojem je bila u jeku globalne finansijske krize 2009. godine. 

Do toga je došlo, jer su vanredne mere za suzbijanje širenja korona virusa paralisale aktivnost u skoro svim sektorima. Pandemija je uzrokovala pad brazilskog bruto domaćeg proizvoda za 9,7 procenata u odnosu na prvo tromesečje, objavila je državna statistička agencija IBGE. 

U odnosu na drugi kvartal prošle godine, najveća latinoamerička ekonomija pala je za 11,4 odsto, prenosi Tanjug pisanje agencije Reuters. IBGE je, takođe, revidirao podatak o privrednom padu u periodu od januara do marta na 2,5 procenta u odnosu na preliminarnu procenu pada od 1,5 odsto.  

Foto: freepik.com

Što se tiče pojedinačnih komponenti BDP, industrijska proizvodnja je u drugom tromesečju potonula za 12,3 odsto. Sektor usluga je pao za 9,7 procenata, fiksne investicije za 15,4 odsto, potrošnja domaćinstava za 12,5, a državna potrošnja za 8,8 procenata. Jedino je poljoprivreda zabeležila rast od 0,4 odsto, dodaje IBGE.  

Vlada prognozira da će BDP na nivou cele godine pasti za 4,7 procenta. To bi bio najveći godišnji pad od 1900. godine, od kada se evidentiraju ovi podaci. Ekonomisti, u proseku, predviđaju, u nedeljnoj anketi Centralne banke Brazila, godišnji pad od 5,3 odsto. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...