veliki podstrek za industrijsku i poslovnu transformaciju

Proizvođači električnih automobila u SAD dobiće 12 milijardi dolara subvencija

Svet

1.9.2023 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Proizvođači električnih automobila u SAD dobiće 12 milijardi dolara subvencija Proizvođači električnih automobila u SAD dobiće 12 milijardi dolara subvencija
Američka administracija nudi 12 milijardi dolara bespovratnih sredstava i zajmova za proizvođače automobila i dobavljače da rekonstruišu svoje fabrike za proizvodnju električnih i drugih... Proizvođači električnih automobila u SAD dobiće 12 milijardi dolara subvencija

Američka administracija nudi 12 milijardi dolara bespovratnih sredstava i zajmova za proizvođače automobila i dobavljače da rekonstruišu svoje fabrike za proizvodnju električnih i drugih naprednih vozila, saopštila je u četvrtak ministarka energetike Dženifer Granholm (Jennifer Granholm).

„Dok prelazimo na električna vozila, želimo da osiguramo da zaposleni mogu da pređu na nova radna mesta, da ne ostane (zaboravljen) nijedan radnik, nijedna zajednica“, rekla je Granholm, a preneo Reuters.

Ubrzani grantovi i druge subvencije za finansiranje konverzije postojećih auto-fabrika za proizvodnju električnih vozila mogle bi da pomognu Beloj kući, koju već neko vreme oštro kritikuju proizvođači automobila, ali i sindikat Ujedinjenih automobilskih radnika (UAW).

UAW je upozorio da bi brza promena mogla da ugrozi hiljade radnih mesta u državama kao što su Mičigen, Ohajo, Ilinois i Indijana. Prošle nedelje članovi UAW su velikom većinom glasali za odobrenje štrajka u Detroitu ako se ne postigne sporazum o platama i penzijskim planovima pre isteka tekućeg četvorogodišnjeg ugovora 14. septembra.

Predsednik UAW Šon Fejn (Shawn Fain) je pozdravio ovu najavu ministarke, rekavši da je javna politika „jasno poručila poslodavcima da tranzicija ka proizvodnji električnih vozila mora uključiti snažna sindikalna partnerstva, sa visokim platama i bezbednosnim standardima za koje su se borile generacije članova UAW“.

Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) je u saopštenju rekao da „izgradnja ekonomije čiste energije može i treba da pruži priliku za sve dobitnike za automobilske kompanije i sindikalne radnike koji su decenijama gradili američku privredu“.

Neće biti posebnih zahteva za povećanje radne snage za kompanije da bi dobile sredstva, ali će projekti koji imaju bolje uslove rada ipak imati veće šanse ih dobiju, saopšteno je.

Administracija će takođe ponuditi 3,5 milijardi dolara finansiranja domaćim proizvođačima baterija, rekla je Granholm.

Za napredna vozila, dve milijarde dolara grantova će doći iz Zakona o smanjenju inflacije koji su prošle godine usvojile demokrate, a 10 milijardi dolara u zajmovima će poticati od Kancelarije za zajmove Ministarstva energetike.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...