Potražnja za lakim metalom sve veća

Svetu preti nestašica litijuma već 2025. godine

Vesti

30.8.2023 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Svetu preti nestašica litijuma već 2025. godine Svetu preti nestašica litijuma već 2025. godine
Svet bi uskoro mogao da se suoči sa nestašicom litijuma zbog velike potražnje za ovim metalom, a neki analitičari očekuju da će se to... Svetu preti nestašica litijuma već 2025. godine

Svet bi uskoro mogao da se suoči sa nestašicom litijuma zbog velike potražnje za ovim metalom, a neki analitičari očekuju da će se to desiti već 2025. godine. 

BMI, istraživačko odeljenje njujorške agencije Fitch je u svom nedavnom izveštaju zaključilo da će nestašica litijuma nastati već za dve godine zbog velike kineske potražnje, piše Euronews pozivajući se na CNBC.

„Očekujemo da će kineska potražnja za litijumom za električna vozila (EV) u periodu od 2023. do 2032. godine porasti u proseku za 20,4 odsto godišnje“, navedeno je u pomenutom izveštaju.

Proizvodnja litijuma u Kini će u istom periodu porasti u proseku za šest odsto, što ne može da zadovolji ni trećinu potražnje.

U svetu je 2021. godini proizvedeno 540.000 tona litijuma, a Svetski ekonomski forum (WEF) prognozira da će globalna potražnja za litijumom u 2030. godini biti preko tri miliona tona.

„Verujemo da će u svetu nastupiti nestašica litijuma. Naravno, predviđamo rast ponude, ali će potražnja rasti mnogo bržim tempom“, izjavila je direktorka Deutsche Banke za istraživanje litijuma i čiste tehnologije Korin Blanšar (Corinne Blanchard).

Ona predviđa „mali deficit“ litijum karbonata (LCE) između 40.000 i 60.000 tona do kraja 2025. godine, ali smatra da će na kraju 2030. godine ovaj deficit biti već 768.000 tona LCE.

Drugi analitičari ne vide da će svetski deficit litijuma doći tako brzo, ali ipak predviđaju manjak do kraja decenije.

 • tamanica

  31.8.2023 #1 Author

  taman cemo da kopamo litijum posto rio tinto nikda nije ni otisao, a za zagadjenje zemlje nema veze, bitno je da ima potraznje bato!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.