Može da bude u boji vozila

Naučnici razvili solarnu ćeliju za haubu automobila

AutomobiliHi-techLifestyleSvet

31.8.2023 14:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Naučnici razvili solarnu ćeliju za haubu automobila Naučnici razvili solarnu ćeliju za haubu automobila
Automobili sa fotovoltaičkim krovovima koji generišu struju za baterije postoje već neko vreme. Frajburški Institut Fraunhofer sada je razvio i fotovoltaičku foliju koja može... Naučnici razvili solarnu ćeliju za haubu automobila

Automobili sa fotovoltaičkim krovovima koji generišu struju za baterije postoje već neko vreme. Frajburški Institut Fraunhofer sada je razvio i fotovoltaičku foliju koja može da se instalira na poklopac motora i nada se početku serijske proizvodnje.

“Pomenuta folija može biti u bilo kojoj boji, dakle praktično neprimetna”, rekao je šef projekta Martin Hajnrih (Martin Heinrich) agenciji DPA. Prototip već funkcioniše na jednom automobilu. „Sada tražimo partnere za dalji razvoj, a potom serijsku proizvodnju sa proizvođačima automobila“, rekao je Hajnrih, procenivši neto trošak izrade folije u serijskoj proizvodnji na samo 100-150 evra.

Institut navodi da u Frajburgu, relativno osunčanom gradu na samom jugozapadu Nemačke, automobil na baterije koje se pune folijama na krovu i poklopcu motora može da pređe oko 4.000 kilometara godišnje.

Krov proizvodi oko dve trećine potrebne energije. Folije mogu da pune baterije kako na čisto električnim, tako i na hibridnim vozilima.

Proizvođači fotovoltaičku instalaciju sada ugrađuju samo u staklene krovove automobila. Verzija Frauenhoferovih naučnika se lepi na metal – a za prototip je korišćen jedan stariji Volskwagen Polo.

Institut će svoj projekat predstaviti u Minhenu, na sajmu IAA Mobility od 5. septembra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...