Poslovni forum zemalja organizacije BRICS u Moskvi

Putin: Cilj je jedinstven održivi razvoj i prosperitet naših naroda i država

SvetU fokusu

18.10.2024 16:31 Autor: Vladimir Jokanović 6

Putin: Cilj je jedinstven održivi razvoj i prosperitet naših naroda i država Putin: Cilj je jedinstven održivi razvoj i prosperitet naših naroda i država
Zemlje BRICS-a već su postale glavni pokretači međunarodnog ekonomskog rasta, ali će njihov potencijal dodatno rasti kroz saradnju unutar bloka, izjavio je u petak... Putin: Cilj je jedinstven održivi razvoj i prosperitet naših naroda i država

Zemlje BRICS-a već su postale glavni pokretači međunarodnog ekonomskog rasta, ali će njihov potencijal dodatno rasti kroz saradnju unutar bloka, izjavio je u petak u Moskvi ruski predsednik Vladimir Putin na plenarnoj sednici Poslovnog foruma ove organizacije.

Udeo BRICS-a u globalnom BDP-u već premašuje BDP koji ostvaruju zemlje G7, a i dalje se širi, rekao je Putin. Prema njegovim rečima, BRICS sada čini 37,4 odsto globalnog BDP-a, dok G7 učestvuje sa 29,3 odsto, rekao je Putin. „I ta razlika se povećava. I nastaviće da se povećava. To je neizbežno“, dodao je ruski predsednik, prenosi RT.

On je naveo da su zemlje BRICS-a zapravo pokretači globalnog ekonomskog rasta, kao i da će se unutar ove organizacije ostvarivati glavni rast globalnog BDP-a u bliskoj budućnosti. BRICS „učestvuje sa oko četvrtinom svetskog izvoza robe,“ a njegove članice dominiraju na mnogim ključnim tržištima, uključujući energiju, metale i hranu, ocenio je ruski lider.

„Rad BRICS-a nije usmeren protiv bilo koga. Cilj je jedinstven održivi razvoj i prosperitet naših zemalja i naroda“, kazao je Putin, naglašavajući da je to „ekonomski suverenitet“ kojem blok teži, postajući „partnerstvo samodovoljnih ekonomija, što značajno povećava njihov potencijal i otvara nove prilike“.

Mehanizmi organizacije zamišljeni su da obezbede da „ekonomski rast članica BRICS-a u budućnosti zavisi sve manje od spoljnog uticaja ili mešanja,“ rekao je Putin. Unutar ovog trentno se kreiraju razne „platforme za razvoj,“ uključujući „kanale komunikacije, tehnološke i obrazovne standarde, finansijske sisteme, instrumente plaćanja i, naravno, mehanizme za održive dugoročne investicije“, zaključio je ruski predsednik.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.