Probni period upotrebe u avgustu

Putin potpisao zakon o digitalnoj rublji

BankeSvet

24.7.2023 14:39 Autor: Vladimir Jokanović 0

Putin potpisao zakon o digitalnoj rublji Putin potpisao zakon o digitalnoj rublji
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o uvođenju digitalne rublje i stvaranju odgovarajuće elektronske platforme. Zakon, uz izuzeće pojedinih odredbi, stupa na snagu... Putin potpisao zakon o digitalnoj rublji

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o uvođenju digitalne rublje i stvaranju odgovarajuće elektronske platforme. Zakon, uz izuzeće pojedinih odredbi, stupa na snagu 1. avgusta tekuće godine.

Ruska valuta od sada će imati tri oblika, gotovinski, bezgotovisnki i digitalni, prenosi Komersant. Biće moguće obavljati transakcije digitalnom rubljom pomoću posebnog informacionog sistema, čiji će operater biti Banka Rusije, prenosi Komersant.

Centralna banka takođe će odrediti tarife za transakcije u digitalnim rubljama, kao i vremenski okvir u kojem će ruske banke morati da pruže klijentima mogućnost korišćenja transakcija novom valutom. Građani će biti oslobođeni plaćanja troškova transakcija u digitalnim rubljama, dok će preduzeća plaćati proviziju od 0,3 odsto vrednosti transakcije.

Inicijativu za uvođenje digitalne rublje pokrenula je grupa poslanika, na čelu sa Anatolijem Aksakovim, predsednikom parlamentarnog odbora za finansijsko tržište. Državna duma usvojila je zakon u finalnom čitanju 11. jula, dok je Savet Federacije 19. jula odobrio uvođenje digitalne rublje.

Banka Rusije najavila je testiranje digitalnih rubalja u realnim transakcijama za avgust.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...