Grupa "Poslednja generacija" nedeljama skoro svakodnevno blokira saobraćaj u Nemačkoj

Radikalni protesti odmažu klimatskim aktivistima

EkologijaSvetU fokusu

8.11.2022 13:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Radikalni protesti odmažu klimatskim aktivistima Radikalni protesti odmažu klimatskim aktivistima
Klimatski aktivisti su radikalizovali proteste blokadom ulica nemačkih gradova, podstakavši političare da zahtevaju oštriju reakciju vlasti. Sudeći prema anketama, i građani gube strpljenje. U... Radikalni protesti odmažu klimatskim aktivistima

Klimatski aktivisti su radikalizovali proteste blokadom ulica nemačkih gradova, podstakavši političare da zahtevaju oštriju reakciju vlasti. Sudeći prema anketama, i građani gube strpljenje.

U istraživanju instituta Civey za dnevnik Augsburger Allgemeine, 86 odsto ispitanika ocenilo je da aktivisti Poslednje generacije blokadama više štete nego što doprinose svojoj agendi, prenosi DPA.

Takav vid protesta podržalo je samo sedam odsto od 5.000 ispitanika u reprezentativnoj online anketi s početka novembra, a isto toliko je bilo neopredeljeno. Više od četiri petine (81 procenat) je blokadu saobraćaja ocenilo kao pogrešan pristup, a podržalo ga je 14 odsto.

Grupa „Poslednja generacija“ već nedeljama skoro svakodnevno negde blokira saobraćaj. Aktivisti sedaju na raskrsnice, ponekad se i zalepe za asfalt.

Blokada koja je bila u Berlinu 31. oktobra posebno je privukla pažnju, jer je gužva zadržala vatrogasce na putu da oslobode jednu teško povređenu biciklistkinju zaglavljenu ispod kamiona. Žena je kasnije preminula.

Političar opozicione Demohrišćanske unije (CDU) Kristof de Vris (Christoph de Vries) zahteva da vlasti grupu „Poslednja generacija“ stavi pod prismotru službi, kao i svaku drugu ekstremističku organizaciju.

„Ne vidim ogradu od levičarskih ekstremističkih grupa. Brisanje te granice i munjevita radikalizacija je veoma opasna,“ upozorio je De Vris za Bild od utorka.

„Poslednja generacija“ je prethodno na svom sajtu postavila poziv na solidarnost sa svojim ciljevima, pod naslovom „zaštita klime nije kriminal.“ Jedna grupacija sa ekstremne levice, koja je pod nadzorom službe za zaštitu ustavnosti, potpisala je prva.

Od radikalnog aktivizma „Poslednje generacije“ distancirao se i zamenik poslaničkog kluba ekološke partije Zelenih Konstantin fon Noc (Konstantin von Notz), mada je istovremeno osudio i poređenje sa nekadašnjim teroristima sa levice.

„Svako ko te proteste i akcije, koje eksplicitno ne odobravam, izjednačava sa Armijom crvene frakcije (RAF), odgovorne za brojna ubistva – taj je potpuno izgubio meru u raspravi“, izjavio je Fon Noc, osvrćući se na takva poređenja iz konzervativnog bloka u opoziciji.

  • VERA

    23.11.2022 #1 Author

    Valjda neće još dugo da štrajkuju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...