U Egiptu započeti razgovori o klimi

Zemlje u razvoju zahtevale da se pokrene diskusija o klimatskim reparacijama

EkologijaSvetU fokusu

7.11.2022 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Zemlje u razvoju zahtevale da se pokrene diskusija o klimatskim reparacijama Zemlje u razvoju zahtevale da se pokrene diskusija o klimatskim reparacijama
Razgovori Ujedinjenih nacija o klimi počeli su u nedelju u Egiptu dogovorom da se razmotri način na koji bogate zemlje mogu da pomognu da... Zemlje u razvoju zahtevale da se pokrene diskusija o klimatskim reparacijama

Razgovori Ujedinjenih nacija o klimi počeli su u nedelju u Egiptu dogovorom da se razmotri način na koji bogate zemlje mogu da pomognu da se plati šteta koju izaziva globalno zagrevanje u drugim delovima sveta.

U toku dvonedeljne konferencije u Šarm el Šeiku diplomate će po prvi put zvanično debatovati o takozvanim gubicima i šteti. Zemlje u razvoju su zahtevale da se razgovara o klimatskim reparacijama još od sastanaka Konferencije stranaka (COP), sastanaka koji su počeli da se održavaju devedesetih godina 20. veka.

Međutim, industrijalizovane nacije koje su se dva veka bogatile na račun planete u više navrata su blokirale napore za ostvarivanje tih ciljeva, plašeći se da će sa njima iz siromašnijih zemalja zahtevi doći za odštetu koja vredi milijarde dolara, piše Bloomberg.

Najskorije klimatske katastrofe, kao što su poplave u Pakistanu, ponovo su skrenule pažnju na ovu problematiku. Egipatski ministar inostranih poslova Sameh Šukri (Sameh Shoukry) rekao je da je napredak postignut nakon 48 sati intenzivnih razgovora koji su zaključeni kompromisom.

Dalja diskusija bi se fokusirala na “saradnju i olakšavanje”, a ne na “odgovornost ili kompenzaciju”. Delegacije očekuju da će do konačne odluke o gubicima i šteti doći “najkasnije do 2024. godine”, rekao je Šukri.

Godina rekordnih vrelina, suša i poplava uticala je na to da razgovori o klimi počnu što pre. Izveštaj koji je objavila Svetska Meteorološka Organizacija Ujedinjenih nacija pokazuje da će globalne temperature do kraja godine verovatno biti za 1,15 °C iznad industrijskog proseka, što je rast koji je dovelo do “klimatskog haosa”.

Svet je trenutno na putu da premaši ciljano ograničenje za globalno zagrevanje od 1,5 °C do kraja veka.

Očekuje se da će na skupu u afričkoj zemlji koja se zagreva brže od ostatka sveta u centru pažnje biti upravo klimatske reparacije.

Zemlje u razviju i manje ostrvske države, istorijski posmatrano, neznatno doprinose kada su u pitanju emisije štetnih gasova, ali snose najviše posledica. U poslednjih nekoliko nedelja one su istupile, zahtevajući da se o ovim problemima barem razgovara.

  • VERA

    23.11.2022 #1 Author

    Svi su pogođeni klimatskim promenama a pitaju se samo najrazvijenije zemlje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...