RAST KINESKOG UVOZA I IZVOZA U SEPTEMBRU Suficit u trgovinskoj razmeni sa SAD

SvetVesti

13.10.2020 12:16 Autor: Vladimir Jokanović 1

RAST KINESKOG UVOZA I IZVOZA U SEPTEMBRU Suficit u trgovinskoj razmeni sa SAD RAST KINESKOG UVOZA I IZVOZA U SEPTEMBRU Suficit u trgovinskoj razmeni sa SAD
Kineski uvoz u septembru porastao je za 13,2 odsto u američkim dolarima, prema zvaničnim podacima Uprave carina. Istovremeno, izvoz je porastao za 9,9 odsto... RAST KINESKOG UVOZA I IZVOZA U SEPTEMBRU Suficit u trgovinskoj razmeni sa SAD

Kineski uvoz u septembru porastao je za 13,2 odsto u američkim dolarima, prema zvaničnim podacima Uprave carina. Istovremeno, izvoz je porastao za 9,9 odsto u odnosu na pomenuti mesec prošle godine.

Ukupan izvoz Kine u trećem kvartalu porastao je za 10,2 odsto u odnosu na pre godinu dana, a uvoz u trećem tromesečju tekuće godine skočio je za 4,3 odsto, prenosi CNBC. Globalna potražnja za kineskim medicinskim proizvodima doprinela je povećanju izvoza u proteklim mesecima.

Kada je reč o trgovini sa SAD, Kina je zabeležila suficit u iznosu 30,75 milijardi dolara u septembru, što je za oko 3,5 milijardi dolara manje nego u avgustu. Ukupan kineski trgovinski suficit sa SAD u proteklih godinu dana je 218,57 milijardi dolara.

Premda je uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda u Kinu porastao za 44,4 odsto u prva tri kvartala ove godine, analitičari ističu da je Kina još daleko od ispunjavanja svojih obaveza iz kupoprodajnih sporazuma iz prve faze trgovinskog sporazuma Vašingtona i Pekinga.

  • SUNCOKRET

    14.3.2022 #1 Author

    Već dugo je tako, zato je Kina i postala velika ekonomska sila, mnogo ceca od Amerike koja samo štampa dolar bez pokrića.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...