Pojačan prevoz nafte uprkos sankcijama

Raste kapacitet ruske „flote u senci“

Svet

14.10.2024 10:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

Raste kapacitet ruske „flote u senci“ Raste kapacitet ruske „flote u senci“
Rusija je povećala kapacitet svoje „flote u senci“ tankera za naftu za gotovo 70 odsto u odnosu na prethodnu godinu, uprkos nedavnom pojačanju sankcija... Raste kapacitet ruske „flote u senci“

Rusija je povećala kapacitet svoje „flote u senci“ tankera za naftu za gotovo 70 odsto u odnosu na prethodnu godinu, uprkos nedavnom pojačanju sankcija protiv osiguravajućih kompanija i brodarskih firmi koje omogućavaju Moskvi da zaobiđe zapadne sankcije, pokazalo je novo istraživanje.

Količina ruske nafte koja se transportuje putem loše održavanih i nedovoljno osiguranih tankera porasla je sa 2,4 miliona barela dnevno u junu 2023. godine na 4,1 milion barela u junu 2024, prema izveštaju koji objavila Kijevska škola ekonomije (KSE), prenosi Financial Times.

Ovaj trend dolazi u trenutku kada SAD, Kanada, Japan i evropski saveznici sve više ciljaju globalne osiguravače i vlasnike brodova u pokušaju da smanje mogućnost Moskve da generiše prihode za rat u Ukrajini. Na listu sankcija su dodate kompanije i pojedinačni brodovi povezani sa ruskom „flotom u senci“.

Mnogi od ovih brodova redovno prolaze kroz prometne evropske vode, uključujući Baltičko more, Danske moreuze i Gibraltarski moreuz, što povećava rizik od ekoloških katastrofa za EU i susedne zemlje, navodi KSE, upozoravajući da je katastrofa „na pragu Evrope“ samo pitanje vremena.

U junu 2024. godine 70 odsto ruske nafte koja se prevozila morem bilo je transportovano „flotom u senci“, za čije formiranje je Rusija navodno potrošila 10 milijardi dolara. Ovo je uključivalo 89 odsto ruskog izvoza sirove nafte, pri čemu je većina trgovana po cenama iznad ograničenja od 60 dolara po barelu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.