Opala prodaja električnih automobila

Razočaravajući prvi kvartal za kompanije Tesla i BYD

AutomobiliLifestyleSvet

3.4.2024 11:53 Autor: Vladimir Jokanović 3

Razočaravajući prvi kvartal za kompanije Tesla i BYD Razočaravajući prvi kvartal za kompanije Tesla i BYD
Američka kompanija Tesla i kineski rival BYD objavili su oštar pad prodaje električnih automobila, što dodatno povećava zabrinutost zbog usporavanja prelaska na električna vozila.... Razočaravajući prvi kvartal za kompanije Tesla i BYD

Američka kompanija Tesla i kineski rival BYD objavili su oštar pad prodaje električnih automobila, što dodatno povećava zabrinutost zbog usporavanja prelaska na električna vozila. Ove kompanije, svetski lideri u prodaji EV, smanjile su cene da bi podstakle potražnju usled sve veće konkurencije, posebno na kineskom tržištu.

BYD je smanjio cene skoro svakog modela od početka godine pod sloganom „struja je jeftinija od nafte“, u okviru eskalirajućeg cenovnog rata na najvećem svetskom tržištu električnih vozila. Tradicionalna auto-industrija mesecima upozorava da glavni kupci ostaju skeptični prema električnim automobilima zbog njihove više cene i potrebe za punjenjem, prenosi Financial Times.

Prodaja električnih automobila usporila je u protekloj godini, a proizvođači sve više moraju da daju popuste kako bi podstakli potražnju, dok kompanije poput General Motorsa, Forda i Toyote planiraju veću prodaju hibridnih vozila u narednim godinama.

U prvom kvartalu ove godine, Tesla je isporučila 386.810 električnih automobila, što je za petinu manje u poređenju sa prethodnim tromesečjem i za osam odsto manje u odnosu na isti kvartal prethodne godine, saopšteno je u utorak. To je ispod očekivanih 450.000 vozila u kvartalu. Vrednost akcija Tesle pala je za oko pet procenata, a ukupno oko 33 odsto u ovoj godini.

Ipak, u ovom razočaravajućem kvartalu Tesla je povratila titulu najvećeg svetskog prodavca električnih vozila od BYD-a, nakon što je kineska kompanija zabeležila pad od 42 procenta u kvartalnoj isporuci vozila na 300.114 komada. Analitičari navode da su očekivali loš kvartal, ali ne i fijasko koji se dogodio.

Tesla je za loše rezultate okrivila prekide u proizvodnji zbog poremećaja u Crvenom moru i požara koji su podmetnuli ekološki aktivisti u njenoj fabrici u Nemačkoj. Brige zbog usporavanja rasta prodaje EV i povećane konkurencije takođe su uticale na tržišnu kapitalizaciju Tesle, koja je prepolovljena od kada je dostigla 1.000 milijardi dolara 2021. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...