Pad vrednosti akcija posle Maskovih komentara o prodaji

Tesla za dan izgubila 80 milijardi dolara tržišne vrednosti

Svet

26.1.2024 10:22 Autor: Vladimir Jokanović 0

Tesla za dan izgubila 80 milijardi dolara tržišne vrednosti Tesla za dan izgubila 80 milijardi dolara tržišne vrednosti
Vrednost akcija kompanije Tesla pala je u četvrtak za 12 odsto nakon što je izvršni direktor Ilon Mask (Elon Musk) upozorio da će se... Tesla za dan izgubila 80 milijardi dolara tržišne vrednosti

Vrednost akcija kompanije Tesla pala je u četvrtak za 12 odsto nakon što je izvršni direktor Ilon Mask (Elon Musk) upozorio da će se rast prodaje usporiti ove godine.

Rast će posustati uprkos sniženju cena, koje je već ugrozilo marže najvrednijeg svetskog proizvođača automobila i podstaklo zabrinutost investitora, zbog slabe potražnje i konkurenicije iz Kine, izjavio je Mask, prenosi Reuters.

Mask je naveo da će rast biti „znatno niži“ jer se Tesla fokusira na jeftinije električno vozilo sledeće generacije koje će se proizvoditi u fabrici u Teksasu u drugoj polovini iduće godine, a očekuje se da izazvati sledeći bum u isporukama. Prema Maskovim rečima, povećanje proizvodje novog modela bilo bi izazovno, jer bi uključivalo najsavremenije tehnologije.

Tesline akcije pretrpele su u četvrtak najveći dnevni gubitak u procentima za više od godinu dana, sa tržišnom vrednošću od 80 miliardi dolara. To je povećalo gubitak tržišne kapitalizacije kompanije za mesec dana na 210 milijardi dolara.

Analitičari ističu da su naslovi o kompaniji Tesla postali lošiji, kao i da su prihodi i profit u četvrtom kvartalu bili ispod očekivanja. Akcije drugih proizvođača električnih vozila takođe su pale. Rivian, Lucid i Fisker zabeležili su pad vrednosti akcija između 4,7 i 8,8 procenata.

Industrija električnih vozila bori se sa usporavanjem potražnje više od godinu dana, a smanjenje cena Teslinih modela verovatno će pogoršati pritisak na strartapove i proizvođače automobila, kao što je Ford.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...