Širi se talas nezadovoljstva radnika u autoindustriji

Mask: Štrajkovi protiv Tesle u Švedskoj su suludi

Svet

24.11.2023 10:08 Autor: Vladimir Jokanović 0

Mask: Štrajkovi protiv Tesle u Švedskoj su suludi Mask: Štrajkovi protiv Tesle u Švedskoj su suludi
Eskalirajući štrajk grupe švedskih sindikata protiv kompanije Tesla, osnivač Ilon Mask (Elon Musk) označio je „bezumnim“, jer to preti da poremeti proizvodnju američke automobilske... Mask: Štrajkovi protiv Tesle u Švedskoj su suludi

Eskalirajući štrajk grupe švedskih sindikata protiv kompanije Tesla, osnivač Ilon Mask (Elon Musk) označio je „bezumnim“, jer to preti da poremeti proizvodnju američke automobilske kompanije u drugim delovima Evrope.

Oko 130 mehaničara u Švedskoj, koji pripadaju sindikatu IF Metall i servisiraju električne automobile, stupilo je u štrajk prošlog meseca nakon što je kompanija Tesla odbila njihov zahtev za kolektivno pregovaranje, prenosi Financial Times.

Lučki radnici i dileri automobila od tada odbijaju da rade sa američkom kompanijom solidarišući se sa štrajkačima, što preti da naškodi poslovanju Tesle u Švedskoj i potencijalno šire. Uz to, najnoviji štrajk radnika pošte doveo je do toga da se kupcima automobila Tesla ne isporučuju registarske tablice.

Mask, izvršni direktor Tesle i nepokolebljivi protivnik sindikalnih organizacija, naveo je da je situacija „suluda“ u objavi na platformi X, koja je takođe u njegovom vlasništvu. Tesla je izbegla kolektivno pregovaranje u svojim globalnim preduzećima, uprkos otvaranju fabrike u Nemačkoj, gde su sindikati radnika u automobilskoj industriji snažni.

Sindikati u Norveškoj, koja je jedno od najvećih evropskih tržišta za prodaju električnih vozila, najavili su da će zaustaviti istovar Teslinih vozila namenjenih susednoj Švedskoj. Najveći rizik za Teslu predstavlja mogućnost da se sindikati u drugim evropskim zemljama, posebno u Nemačkoj, priključe štrajku u znak solidarnosti sa švedskim kolegama.

Berlinska fabrika Tesla proizvodi oko tri četvrtine vozila koja se prodaju u Evropi. Analitičari ocenjuju da bi Tesla takođe mogla da se suoči sa rastućim zahtevima za sindikalnim organizovanjem i na drugim mestima u svojoj globalnoj mreži proizvodnje i prodaje. Oni navode da sindikalni štrajkovi u Evropi predstavljaju „kulturni šok“ za Maska.

Uticajni američki sindikat United Auto Workers (UAW) namerava da proširi svoju bazu izvan tradicionalnih proizvođača automobila u Detroitu, cilajući Tesliu. UAW je prošlog meseca postigao istorijski sporazum o platama sa kompanijama Ford, General Motors i Chrysler.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...