Oporavak japanske automobilske kompanije od nestašice delova

Rekordna prodaja Toyote u februaru

AutomobiliLifestyleSvet

30.3.2023 10:50 Autor: Vladimir Jokanović 5

Rekordna prodaja Toyote u februaru Rekordna prodaja Toyote u februaru
Japanska kompanija Toyota Motor Corp saopštila je u četvrtak da je globalna prodaja dostigla rekord u februaru jer se oporavila od ozbiljne nestašice delova... Rekordna prodaja Toyote u februaru

Japanska kompanija Toyota Motor Corp saopštila je u četvrtak da je globalna prodaja dostigla rekord u februaru jer se oporavila od ozbiljne nestašice delova zbog pandemije, dodajući da svetska proizvodnja takođe porasla drugi mesec zaredom.

Najveći proizvođač automobila u Japanu naveo je u saopštenju da nedostatak delova i dalje predstavlja problem. Tokom pandemije, prošao je bolje od većine proizvođača automobila u upravljanju lancima snabdevanja, ali je i pored toga prošle godine više puta smanjivao mesečne ciljeve proizvodnje, prenosi Reuters.

Prošlog meseca, njegova globalna prodaja porasla je za 10,3 odsto na 773.271 vozilo, podstaknuta porastom domaće prodaje od 53,2 odsto. To se može porediti sa posebno slabim februarom prošle godine kada je prodaja naglo opala zbog nedostatka poluprovodnika.

Saopšteno je da je svetska proizvodnja vozila marke Toyota porasla za dva procenta na 755.839 komada što je više od postavljenog cilja od 750.000. Povećanje svetske proizvodnje u januaru bilo je 8,8 odsto. Proizvodnja u Japanu nastavila je da pokazuje snažan oporavak, pa je u februaru porasla 11,2 odsto nakon porasta za 30,1 odsto u januaru.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...