rast treći mesec zaredom na globalnom nivou

Toyota proizvela 23 odsto više vozila u oktobru

AutomobiliLifestyleSvet

29.11.2022 19:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Toyota proizvela 23 odsto više vozila u oktobru Toyota proizvela 23 odsto više vozila u oktobru
Toyota Motor je u utorak izvestila o porastu globalne proizvodnje vozila u oktobru za 23 odsto, premašivši sopstveni cilj treći mesec zaredom, jer industrija... Toyota proizvela 23 odsto više vozila u oktobru

Toyota Motor je u utorak izvestila o porastu globalne proizvodnje vozila u oktobru za 23 odsto, premašivši sopstveni cilj treći mesec zaredom, jer industrija nastoji da prevaziđe uporne nestašice čipova koji su ometali proizvodnju.

Japanski proizvođač automobila je u oktobru proizveo 771.382 vozila širom sveta, što je iznad smanjenog cilja od 750.000 jedinica i više od 23 odsto u odnosu na isti mesec godinu dana ranije, piše Reuters.

Ali rast je usporen od rekordne mesečne proizvodnje od više od 887.000 automobila proizvedenih u septembru, a Toyota se i dalje suočava sa prekidima u lancu snabdevanja dok se Kina bori protiv epidemije Covid-19 širom zemlje i primenjuje ograničenja i blokade.

Kompanija je u utorak saopštila da prilagođava neke operacije u Kini zbog situacije u toj zemlji.
Ranije ovog meseca Toyota je smanjila svoj godišnji cilj proizvodnje, jer se bori sa rastućim troškovima materijala i stalnim nedostatkom čipova.

Izvršni direktor Toyote zadužen za nabavku rekao je tada da će se globalna nestašica automobilskih čipova nastaviti, jer su proizvođači čipova dali prioritet snabdevanju elektronskim proizvodima, dok su prirodne katastrofe, blokada Covid-a i prekidi u fabrici usporili oporavak zaliha auto-čipova.

Toyota očekuje da će proizvesti 9,2 miliona vozila ove fiskalne godine koja se završava marta 2023. godine, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu od 9,7 miliona, ali je i dalje ispred prošlogodišnje proizvodnje od oko 8,6 miliona jedinica.

  • SUNCOKRET

    30.11.2022 #1 Author

    S jedne strane me čudi da Tojota ima tako dobru prodaju s obzirom na sve veću popularnosti električnih vozila,s druge strane Tojota ima odlična vozila i možda su neki ljudi rezervisani prema novoj tehnologiju.

    Odgovori

  • goca87

    1.12.2022 #2 Author

    Bravo

    Odgovori

  • Emilija

    1.12.2022 #3 Author

    Uvek se nadje neko resenje

    Odgovori

  • SRDJAN

    4.12.2022 #4 Author

    Tojota bas radi punom parom.

    Odgovori

  • SLAVICA

    23.4.2023 #5 Author

    Bravo, napreduju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...