RUSKE BANKE ODBILE I MINISTRA EKONOMIJE Rešetnjikov nije uspeo da dobije kredit

SvetVesti

17.4.2020 14:07 Autor: Vladimir Jokanović 0

RUSKE BANKE ODBILE I MINISTRA EKONOMIJE  Rešetnjikov nije uspeo da dobije kredit RUSKE BANKE ODBILE I MINISTRA EKONOMIJE  Rešetnjikov nije uspeo da dobije kredit
Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov izjavio je da u Rusiji postoje problemi sa sporovođenjem mera za podršku poslovanju u vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom korona virusa.... RUSKE BANKE ODBILE I MINISTRA EKONOMIJE  Rešetnjikov nije uspeo da dobije kredit

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov izjavio je da u Rusiji postoje problemi sa sporovođenjem mera za podršku poslovanju u vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom korona virusa. Ruski mediji posebno su istakli činjenicu da čak ni ministar ekonomije Maksim Rešetnjikov nije uspeo da se dogovori sa bankama o koncesijskom kreditiranju.

„Uvideli smo nedovoljnu efikasnost sprovođenja kriznih mera. Subjekti u ekonomskom životu, kao i građani, moraju da se suoče sa problemima u bankama. Mi rešavamo ove probleme, oni se sada analiziraju i naravno, biće održano još razgovora kako da to funkcioniše“, rekao je Peskov, preneo je ruski dnevnik Kommersant.

On je istakao da su problemi dobro poznati Koordinacionom savetu Vlade za upravljanje epidemiološkom krizom. „Videli ste da je premijer Mihail Mišustin juče o tome razgovarao“, naveo je Peskov.

Ruska Vlada preduzela je mere kako bi podržala poslovanje. Konkretno, pokrenuli su program preferencijalnih kredita za isplatu ličnih dohodaka. Međutim, mnoge ruske kompanije u praksi su suočene sa problemima u obradi zahteva. Mišustin je zahtevao da ministar ekonomije Rešetnjikov reši to pitanje.

Rešetnjikov je lično pokušao da uzme povlašćeni kredit sa nultom kamatnom stopom, za poslovanje i isplatu zarada zaposlenima. On se odlučio na taj eksperiment nakon više pritužbi koje su mu stigle od preduzetnika, ali ni ministar nije mogao da se dogovori sa bankama.

„Pozvao sam dve najveće banke. U jednoj mi je telefonski operater rekao da Vlada navodno još nije potpisala uredbu. U drugoj su mi obećali da će mi dati kredit, ali u maju. Skrenuo sam na to pažnju rukovodsvu banaka“, rekao je Rešetnjikov.

Prema njegovim rečima, izdavanje kredita je sporo. Prema evidenciji kojom barataju vlasti, od 3.500 zahteva u vrednosti 24 milijardi rubalja (oko 325 miliona američkih dolara) odobrena je isplata 1,5 milijardi, a isplaćeno je svega 400 miliona rubalja, objasnio je ministar Rešetnjikov.

Mere preferencijalnog kreditiranja za pomoć preduzetnicima važe od 6. aprila, kada je omogućeno kompanijama da se zadužuju na rok od 12 meseci. U prvih šest meseci kamatna stopa je nula, a zatim minus četiri odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...