Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu

Ruski „Davos“ u znaku promocije multipolarnosti sveta

ManifestacijeSvetU fokusu

7.6.2024 12:19 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ruski „Davos“ u znaku promocije multipolarnosti sveta Ruski „Davos“ u znaku promocije multipolarnosti sveta
Četvorodnevni Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu (SPIEF) otvoren je uz učešće delegata iz 139 zemalja i regiona. Uz rastuću ekonomsku saradnju između Kine... Ruski „Davos“ u znaku promocije multipolarnosti sveta

Četvorodnevni Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu (SPIEF) otvoren je uz učešće delegata iz 139 zemalja i regiona. Uz rastuću ekonomsku saradnju između Kine i Rusije, SPIEF je postavljen da podstakne bilateralne investicije i trgovinu, ocenjuju analitičari.

Forum, sa glavnom temom „Formiranje novih oblasti rasta kao temelj multipolarnog sveta“ fokusiraće se na ključna ekonomska pitanja koja se tiču Rusije, tržišta u razvoju i sveta, prema rečima organizatora, prenosi kineska agencija Xinhua.

Forum obuhvata više od 400 poslovnih događaja, uključujući seminare, dijaloge i panel diskusije, pokrivajući teme od globalne ekonomske tranzicije do razvoja napredne tehnologije. Od svog osnivanja 1997. godine, SPIEF je evoluirao u priznatu globalnu platformu za poslovnu zajednicu kako bi se raspravljalo o kritičnim ekonomskim pitanjima koja se tiču Rusije i sveta.

Kineski premijum auto brend Hongqi predstaviće svoje vodeće modele i nove modele za rusko tržište, izvestio je TASS. Ekonomska saradnja između Kine i Rusije je u usponu i brzo se razvija u proteklih nekoliko godina, rekao je Li Sin, direktor Centra za ruske i centralnoazijske studije pri Šangajskim institutima za međunarodne studije.

„Rusija je istorijski fokusirala svoje investicije na Evropu, ali sa sve otvorenijim kineskim tržištem, ruski investitori sada istražuju mogućnosti u Kini. U budućnosti, Rusija će verovatno dodatno proširiti svoje prisustvo na kineskom tržištu,“ naveo je Li. U smislu bilateralne trgovine, dok energija i dalje igra značajnu ulogu u trgovini između Kine i Rusije, udeo proizvoda sa visokom dodatom vrednošću raste.

Foto: Pixabay.com

Prema podacima Generalne carinske uprave Kine, obim trgovine između Kine i Rusije porastao je za 4,7 odsto na godišnjem nivou, dostigavši 76,58 milijardi dolara od januara do aprila ove godine. Kineski uvoz iz Rusije porastao je za 10,2 odsto na godišnjem nivou, na 43,84 milijarde dolara.

Forum u Sankt Peterburgu, poznat kao „ruski Davos“, protiče bez prisustva zapadnih političara i biznismena, izuzimajući mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta. Predstavnici Turske takođe učestvuju na Forumu, kao i predstavnici Talibana iz Avganistana.

SPIEF je na crnoj listi većine zapadnih preduzeća i političara od 24. februara 2022. godine, kada je počeo rat u Ukrajini. Ipak, Rusija želi da pokaže da je otvorena za poslovanje sa drugim zemljama i, zapravo, njena potreba za ekonomskim partnerstvima sa nezapadnim nacijama pratila je pojačan antizapadni sentiment i retoriku u poslednjih nekoliko godina, prenosi CNBC.

Učešće na Forumu zvanično je potvrdilo 18.600 učesnika iz 139 zemalja i teritorija, a Sultanat Oman učestvuje na SPIEF 2024 sa počasnim statusom gostujuće zemlje. Prošle godine na forumu je učestvovalo više od 6.000 predstavnika ruskih i stranih preduzeća iz više od 3.000 kompanija iz 75 zemalja i teritorija. Tokom tog perioda, potpisano je više od 900 sporazuma u vrednosti od ukupno 3.860 milijardi rubalja (oko 43,2 milijarde dolara).

Organizatori naglašavaju „neviđeni interes stranih partnera i medija“, što pokazuje da je rusko tržište i ruski ekonomski model razvoja i konsolidacije, u kontekstu ozbiljnih ograničenja i pritiska kolektivnog Zapada, pokazao svoju konkurentnost.

„Multinacionalna i multikulturalna, vrednosno orijentisana Rusija postaje jedan od centara rasta u nastajućem multipolarnom svetu,“ rekao je Anton Kobjakov, savetnik predsednika Rusije i izvršni sekretar Organizacionog odbora SPIEF-a.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.