Putin produžio ekonomske mere protiv sankcija do kraja 2025.

Ruski predsednik traži hitan povratak Poljoprivredne banke u SWIFT

BankeSvet

20.7.2023 14:43 Autor: Vladimir Jokanović 2

Ruski predsednik traži hitan povratak Poljoprivredne banke u SWIFT Ruski predsednik traži hitan povratak Poljoprivredne banke u SWIFT
Ruski predsednik Vladimir Putin produžio je do 31. decembra 2025. godine važenje ukaza o posebnim ekonomskim merama kao odgovor na zapadne sankcije, zvanično je... Ruski predsednik traži hitan povratak Poljoprivredne banke u SWIFT

Ruski predsednik Vladimir Putin produžio je do 31. decembra 2025. godine važenje ukaza o posebnim ekonomskim merama kao odgovor na zapadne sankcije, zvanično je objavljeno. Ukaz datira od 8. marta prošle godine, uz rok važenja do 31. decembra tekuće godine.

Dokument zabranjuje saveznim vlastima da obavljaju transakcije sa pravnim i fizičkim licima u odnosu na koje se primenjuju posebne ekonomske mere, prenosi Komersant. Ukazom je previđena zabrana izvoza proizvoda i sirovina čiju listu utvrđuje vlada, koja takođe pravi spiskove zemalja u koje je zabranjeno izvoziti određene proizvode i sirovine.

Kada je reč o Sporazumu o izvozu žita preko Crnog mora, čije važenje je isteklo u ponedeljak, Putin je pozvao da se ruska Poljoprivredna banka odmah poveže sa međunarodnim sistemom plaćanja SWIFT. „Ne trebaju nam neka obećanja po ovom pitanju. Potrebno nam je hitno ispunjenje ovih uslova“, naveo je Putin na sastanku ruske vlade.

Ostali zahtevi kojima Moskva uslovljava produženje sporazuma o žitu su izuzeće od sankcija izvoza ruskog žita i đubriva na svetska tržišta, rešavanje pitanja osiguranja ruskih brodova i izvoznih isporuka, obnavljanje logistike snabdevanja hranom, kao i obnavljanje rada amonijačkog cevovoda Toljati – Odesa.

„I konačno, osnovni uslov da se Rusija vrati sporazumu je vraćanje prvobitne humanitarne suštine. Ako se ispune svi ovi uslovi koje smo ranije usaglasili, to nisam ja izmislio. Čim budu ispunjeni ovi uslovi mi ćemo se odmah vratiti na sporazum“, rekao je predsednik Rusije.

Izjave o značaju ukrajinskog žita za svet, Putin je nazvao spekulacijama i lažima. Prema njegovim rečima, Rusija je spremna da besplatno ili komercijalno zameni ukrajinsko žito na svetskom tržištu. Putin je istakao da Rusija ponovo očekuje rekordnu žetvu, kao i da njegova zemlja daje „kolosalan doprinos globalnoj prehrambenoj bezbednosti“.

  • SENSEI

    21.7.2023 #1 Author

    Napetost u istočnoj Evropi ne jenjava. Dokle li će to trajati

    Odgovori

  • Roka

    21.7.2023 #2 Author

    bolje ne bi ni moj mačak smislio … miša mudriša !!!!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...