Rijad nezadovoljna svojim tržišnim udelom

Saudijska Arabija priprema povećanje proizvodnje nafte

SvetU fokusu

26.9.2024 11:31 Autor: Vladimir Jokanović 1

Saudijska Arabija priprema povećanje proizvodnje nafte Saudijska Arabija priprema povećanje proizvodnje nafte
Saudijska Arabija se sprema da odustane od svog neformalnog cilja da cena nafte bude 100 dolara po barelu, dok se priprema da poveća proizvodnju... Saudijska Arabija priprema povećanje proizvodnje nafte

Saudijska Arabija se sprema da odustane od svog neformalnog cilja da cena nafte bude 100 dolara po barelu, dok se priprema da poveća proizvodnju kako bi povratila deo tržišnog udela, čak i ako to znači niže cene, navode izvori upoznati sa situacijom.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), na čijem čelu je Rijad, zajedno sa saveznicima, uključujući Rusiju, poznata kao OPEC+, smanjivala je proizvodnju nafte kako bi podržala cene. Međutim, cene su ove godine pale za skoro šest odsto, zbog povećanja ponude drugih proizvođača, posebno SAD, kao i slabe potražnje u Kini, prenosi Reuters, pozivajući se na Financial Times.

Ranije ovog meseca OPEC+ odložio je planirano povećanje proizvodnje nafte za oktobar i novembar nakon što su cene nafte pale na najniži nivo u poslednjih devet meseci, najavljujući da bi mogao dodatno odložiti ili preokrenuti povećanja ako bude potrebno. Prema planu OPEC+ je posvećen povećanju proizvodnje od 1. decembra, čak i ako to znači duži period niskih cena nafte.


Saudijska Arabija je odlučila da više ne želi da ustupa tržišni udeo drugim proizvođačima nafte i veruje da ima dovoljno opcija za finansiranje, uključujući strane rezerve i dug, kako bi izdržala period nižih cena nafte. Globalna referentna cena sirove nafte Brent pala je za oko 2,6% na 71,57 dolara za barel nakon ovog izveštaja.

Rijad, najveći svetski izvoznik nafte, nosi veliki deo smanjenja proizvodnje OPEC+, smanjivši svoju proizvodnju za oko dva miliona barela dnevno od kraja 2022. godine. Članice OPEC+ trenutno smanjuju proizvodnju za ukupno 5,86 miliona barela dnevno, što je ekvivalentno oko 5,7 odsto globalne potražnje za naftom.

OPEC i Saudijska Arabija više puta su potvrdili da ne ciljaju određenu cenu nafte i da donose odluke na osnovu tržišnih osnova, u interesu balansiranja ponude i potražnje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.