Ruska banka saopštila da su glavni razlog sankcije Zapada

Sberbank zatvara SberInvest u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

BankeInvesticijeSvet

27.12.2022 10:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sberbank zatvara SberInvest u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Sberbank zatvara SberInvest u Ujedinjenim Arapskim Emiratima
Vodeća ruska poslovna banka Sberbank najavila je zatvaranje svoje kancelarije za Bliski istok SberInvest u Ujedinjenim Arapskim Emiratima za prvi kvartal nove godine, ali... Sberbank zatvara SberInvest u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Vodeća ruska poslovna banka Sberbank najavila je zatvaranje svoje kancelarije za Bliski istok SberInvest u Ujedinjenim Arapskim Emiratima za prvi kvartal nove godine, ali i otvaranje filijale u Kini do kraja 2023. godine, objavio je Rojters.

Prvi zamenik predsednika uprave Sberbank Aleksandar Veđahin izjavio je da je razlog za napuštanje UAE „pritisak zapadnih sankcija“.

„Nažalost, suočavamo se sa ozbiljnim ograničenjima u radu naše kancelarije Sberinvest Middle East Limited u Abu Dabiju pod sankcijama, i sa žaljenjem kažem da ćemo morati da je zatvorimo u prvom kvartalu 2023. godine“, rekao je Veđahin novinarima u Moskvi, a prenela je agencija Interfaks.

Sberbanka će, prema njegovim rečima, nastaviti da pruža usluge klijentima na tržištu UAE uprkos zatvaranju kancelarije.

„To su različite stvari – imati kancelariju i pomagati našim klijentima u promociji tržišta u UAE. Zatvaramo kancelariju, ali pomažemo i dalje ćemo pomagati klijentima na tržištu UAE“, rekao je Veđahin, a preneo Interfaks.

Sberbanka je dobila dozvolu za otvaranje kancelarije u Abu Dabiju od ruskih i UAE regulatora na jesen 2020. Sberinvest Middle East Limited je osnovana kao podružnica Sberbanke, a kompanija je planirala da učestvuje u investicionim poslovima između investitora iz Rusije i Bliskog istoka i da se bavi trgovinskim finansiranjem ruskog izvoza u ove zemlje.

Veđahin je istakao i da je u toku aktivna komunikacija sa kineskim regulatorima o otvaranju kancelarije.

„Nadam se da ćemo do kraja 2023. moći da otvorimo filijalu u Kini, jer to obično traje godinu do godinu i po dana“, rekao je Veđahin, a preneo Rojters.

Evropski ogranak Sberbanke, sa sedištem u Beču, zatvoren je po nalogu Evropske centralne banke u martu, nakon što je ECB upozorila da je banka suočena sa propadanjem zbog nedostatka depozita, podsetio je Rojters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...