Pad američkog drona u Crno more pokrenuo komunikaciju supersila

Šojgu i Ostin razgovarali telefonom o incidentu

Svet

16.3.2023 11:42 Autor: Vladimir Jokanović 4

Šojgu i Ostin razgovarali telefonom o incidentu Šojgu i Ostin razgovarali telefonom o incidentu
Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) razgovarao je u sredu telefonom sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom o padu američkog drona iznad Crnog mora... Šojgu i Ostin razgovarali telefonom o incidentu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) razgovarao je u sredu telefonom sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom o padu američkog drona iznad Crnog mora nakon bliskog susreta sa ruskim borbenim avionima, što je dovelo dve zemlje najbliže direktnom sukobu od kada traje rat u Ukrajini.

Bio je to prvi razgovor dvojice ministara od oktobra prošle godine, prenosi AP. Američki general Mark Mili, načelnik Združenog generalštaba takođe je razgovarao sa ruskim kolegom, generalom Valerijem Gerasimovim, načelnikom Generalštaba ruskih oružanih snaga.

„Svaki potencijal za eskalaciju shvatamo veoma ozbiljno. Zbog toga verujem da je važno da linije komunikacije budu otvorene. Mislim da je zaista ključno da možemo da podignemo slušalicu i da se angažujemo. Verujem da će to pomoći da se spreči pogrešna procena u budućnosti“, rekao je Ostin na konferenciji za novinare u Pentagonu.

Američka vojska saopštila je da je njena bespilotna letelica MQ-9 pala u more nakon što je ruski lovac Su-27 polio gorivo na dron, a zatim udario u njegov propeler dok je leteo u međunarodnom vazdušnom prostoru. SAD su saopštile da rade na uklanjanju tajnosti snimka nadzora sa drona, kako bi prikazali pad koji se dogodio u utorak.

Rusija je negirala da je izazvala incident. Ministarstvo odrane Rusije istaklo je u svom saopštenju da je do razgovora Šojgua sa Ostinom došlo na insistiranje američke strane.


Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da ruski lovci nisu koristili vazdušno-desantno oružje i da nisu došli u kontakt sa američkim dronom iznad Crnog mora. Ministarstvo je saopštilo da je usled oštrog manevrisanja američka bespilotna letelica ušla u nekontrolisani let uz gubitak visine i sudarila se sa površinom vode.

Sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Petrušev rekao je da će Rusija pokušati da dođe do olupine palog drona. Prema navodima televizije CNN, američke vlasti daljinski su izbrisale osetljive podatke iz drona. U vezi sa incidentom, ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov pozvan je na razgovor u Stejt department.

  • CUPKA

    16.3.2023 #1 Author

    Valjda su se ispricali lepo. 🤔 Kominikacija je bitna.

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.3.2023 #2 Author

    Pokusavaju na sve nacine da isprovociraju Rusiju…

    Odgovori

  • MAJALG

    19.3.2023 #3 Author

    Naravno da su razgovarali Rusi ne dozvoljavaju da ih neko vuce za nos koligo god ovu pokusavali, a razgovori se vode samo proforme sa bi se ispostovao neki minimum o takozvanoj demokratiji i slobodi govora.

    Odgovori

  • Gaga45

    26.3.2023 #4 Author

    Cista provokacija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...