Nema krize u vojnoj industriji

SAD i Rusija najveći izvoznici oružja

Svet

5.12.2022 09:50 Autor: Vladimir Jokanović 5

SAD i Rusija najveći izvoznici oružja SAD i Rusija najveći izvoznici oružja
Globalna prodaja oružja porasla je sedmu godinu zaredom, saopštio je Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI). Prošle godine, prema ovom izveštaju, prodaja je... SAD i Rusija najveći izvoznici oružja

Globalna prodaja oružja porasla je sedmu godinu zaredom, saopštio je Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI). Prošle godine, prema ovom izveštaju, prodaja je porasla za 1,9 odsto na 592 milijarde dolara. Istovremeno, bilo je problema u lancima snabdevanja, koji bi mogli da se pogoršaju usled rata u Ukrajini.

SIPRI navodi da ruske kompanije povećavaju proizvodnju oružja, ali imaju poteškoće da dobiju pristup poluprovodnicima koji su na meti sankcija. Šest ruskih kompanija ušlo je među 100 najboljih u svetu prošle godina, a njihova ukupna prodaja bila je 17,8 milijardi dolara, što je povećanje od 0,4 odsto u odnosu na 2020. godinu, prenosi Komersant.

Lideri u prodaji oružja ponovo su američke kompanije, kojih je 40 među prvih 100, a zauzimaju prvih pet mesta. Njihova kombinovana prodaja dostigla je 299 milijardi dolara. Severna Amerika je bila jedini region u kojem je zabeležen pad prodaje oružja, za 0,8 odsto. Stručnjaci to pripisuju visokoj inflaciji u SAD.

Od kompanija iz Evrope, njih 27 ušlo je na rang listu, a njihova ukupna prodaja u 2021. godini porasla je za 4,2 odsto na 123 milijarde dolara. Iz Azije i Okeanije na rang listu ušla je 21 kompanija čija je prodaja procenjena na 136 milijardi dolara, što je povećanje od 5,8 odsto u odnosu na 2020. godinu. Od tog iznosa, 109 milijardi dolara prihoda odlazi na osam kineskih kompanija. Profaja četiri južnokorejske kompanije sa liste porasla je za 3,6 odsto na 7,2 milijarde dolara.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošlog meseca da obim ruskog izvoza oružja iznosi oko osam milijardi dolara u tekućoj godini. U 2021. godini ruske vlasti su procenile izvoz oružja na 14,6 milijardi dolara. U martu je SIPRI saopštio da su SAD i Rusija i dalje najveći izvoznici oružja u svetu, s tim što se zalihe oružja iz SAD povećavaju, a one iz Rusije smanjuju.

  • DUSICA

    5.12.2022 #1 Author

    Pa naravno da najveci najvise zaradjuju kada je rat a ostali grcaju tako je od kada postoji uredjeno drustvo

    Odgovori

  • BOJANA

    5.12.2022 #2 Author

    Najviše i ratuju, tako da nije čudno.

    Odgovori

  • BOJANA

    5.12.2022 #3 Author

    Očigledno da mnogo proizvode, jer mnogo često ga upotrebljavaju.

    Odgovori

  • TATJANA

    6.12.2022 #4 Author

    Dok je sveta, bice ratova ili mogućnosti za njih.. A sa tim i kupoprodaja oružja

    Odgovori

  • MAJALG

    6.12.2022 #5 Author

    I posle se pitamo zasto amerika ide iz rata u rat, tj zasto potencira stalno neke ratove, mislim da je ovo jasan pokazatelj.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...