Procenjuje se da oko pet odsto vozila ima kvar

Stellantis pozvao na hitnu popravku 194.000 Jeepova zbog problema sa paljenjem baterija

Svet

1.10.2024 13:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Stellantis pozvao na hitnu popravku 194.000 Jeepova zbog problema sa paljenjem baterija Stellantis pozvao na hitnu popravku 194.000 Jeepova zbog problema sa paljenjem baterija
Međunarodni konzorcijum proizvođača automobila Stellantis je pozvao vlasnike 194.000 „plug-in“ hibridnih električnih vozila brenda Jeep da ih hitno dovezu na popravku jer ih se... Stellantis pozvao na hitnu popravku 194.000 Jeepova zbog problema sa paljenjem baterija

Međunarodni konzorcijum proizvođača automobila Stellantis je pozvao vlasnike 194.000 „plug-in“ hibridnih električnih vozila brenda Jeep da ih hitno dovezu na popravku jer ih se 13 spontano zapalilo.

Vlasnici su upozoreni da ne koriste svoja vozila i da ih parkiraju dalje od drugih, javili su američki mediji, a prenela agencija Beta.

Italijansko-američki proizvođač automobila povlači neke modele Jeep Wrangler od 2020. do 2024. i „plug-in“ hibride Jeep Grand Cherokee od 2022. do 2024. godine jer „komponenta baterije“ ima problem, saopštila je kompanija.

Stellantis, matična kompanija Chryslera je saopštila da su se vozila spontano zapalila dok su bila parkirana, a motor ugašen. Procenjuje se da pet odsto vozila može imati kvar koji prouzrokuje požar.

Vlasnike vozila i vozače Stellantis je obavestio da je rizik od požara manji ako su baterije prazne i upozorio ih da ih ne dopunjavaju.

Poziv na popravku obuhvata 154.000 vozila u SAD, 14.000 u Kanadi, 700 u Meksiku i skoro 26.000 van Severne Amerike.

Kompanija je saopštila da je sistemski kvar utvrdila rutinskim pregledom podataka o klijentima koji je doveo do interne istrage.

Akcije giganta Stellantisa koji ima i marke Fiat i Peugeot su u ponedeljak, pošto je objavio svoju prognozu pada profita, pale za skoro 15 odsto uz smanjene procene zarade za ovu godinu.

Stellantis planira mere za smanjenje velikih zaliha – 330.000 neprodatih vozila u SAD i za podsticaj sada slabe tražnje na mnogim drugim tržištima u svetu. Kompanija kaže da pritom uzima u obzir i rastuću konkurenciju kineske auto industrije.

Marža prilagođenog operativnog prihoda (AOI) očekuje se da će ove fiskalne godine biti između 5,5 i 7,0 odsto, dok je 2023. bila dvocifrena.

Slobodni novčani tok te firme se očekuje da će biti od minus pet do minus 10 milijardi evra, dok je u prethodnoj godini bio pozitivan.

Stellantis ima problema i sa sindikatom svojih zaposlenih u SAD – United Auto Workers – kao i sa akcionarima.

  • SENSEI

    2.10.2024 #1 Author

    To su veliki problemi sadašnjice i električnih vozila

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.