Britanci za šest nedelja izlaze na birališta

Sunak raspisao nacionalne izbore za 4. jul

Svet

23.5.2024 09:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

Sunak raspisao nacionalne izbore za 4. jul Sunak raspisao nacionalne izbore za 4. jul
Britanski premijer Riši Sunak (Rishi Sunak) raspisao je u sredu prevremene nacionalne izbore za 4. jul, rekavši da će Britanci moći da izaberu svoju... Sunak raspisao nacionalne izbore za 4. jul

Britanski premijer Riši Sunak (Rishi Sunak) raspisao je u sredu prevremene nacionalne izbore za 4. jul, rekavši da će Britanci moći da izaberu svoju budućnost na izborima za koje se široko očekuje da će njegova Konzervativna stranka izgubiti od opozicione Laburističke partije nakon 14 godina na vlasti.

Okončavajući mesece spekulacija o tome kada će raspisati nove izbore, Sunak je stajao ispred svoje kancelarije u Dauning Stritu na kiši i najavio da raspisuje izbore ranije nego što se očekivalo, što je rizična strategija s obzirom na to da njegova stranka zaostaje za laburistima u anketama za oko 20 odsto.

Gotovo vičući kako bi nadglasao himnu laburističke izborne pobede iz 1997. pod vođstvom bivšeg premijera Tonija Blera, koju su puštali demonstranti ispred kapija Dauning Strita, Sunak je nabrajao svoja postignuća u vladi, ne samo kao premijer već i kao bivši ministar finansija, prenosi BBC.

„Sada je trenutak da Britanija izabere svoju budućnost i odluči da li želi da izgradi na postignutom napretku ili da rizikuje povratak na početak bez ikakve sigurnosti. U narednih nekoliko nedelja, boriću se za svaki glas, zadobiću vaše poverenje i dokazati vam da samo konzervativna vlada koju vodim neće ugroziti našu teško stečenu ekonomsku stabilnost“, rekao je Sunak.

Sunak ulazi u izbore ne samo daleko iza laburista u anketama već i donekle izolovan od nekih u svojoj stranci, sve više zaviseći od malog tima savetnika da ga provede kroz ono što će biti kampanja. Čini se da je Sunak zaključio da, sa nekim ekonomskim dobitcima poput pada inflacije i ekonomijom koja raste najbržim tempom u gotovo tri godine, sada je pravo vreme da preuzme rizik i formalno predstavi svoj plan za novi mandat biračima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.