Politička kriza na Ostrvu

Moguć povratak Borisa Džonsona, novi izbori malo verovatni

Svet

21.10.2022 11:13 Autor: Vladimir Jokanović 0

Moguć povratak Borisa Džonsona, novi izbori malo verovatni Moguć povratak Borisa Džonsona, novi izbori malo verovatni
Dan nakon ostavke premijerke Liz Tras (Liz Truss) politička kriza u Velikoj Britaniji oscilira između dva moguća rešenja, prevremenih parlamentarnih izbora ili novog kandidata... Moguć povratak Borisa Džonsona, novi izbori malo verovatni

Dan nakon ostavke premijerke Liz Tras (Liz Truss) politička kriza u Velikoj Britaniji oscilira između dva moguća rešenja, prevremenih parlamentarnih izbora ili novog kandidata za premijera iz Konzervativne stranke. Za sada izgleda kao da konzervativci neće odustati od mogućnosti da formiraju još jednu vladu, a u tom slučaju morali bi u ponedeljak da imenuju svog novog kanditata.

Pominju se tri imena, među kojima je i bivši premijer Boris Džonson (Boris Johnson) koji je u julu podneo ostavku i na čije mesto je došla Tras, koja je provela svega 44 dana na čelu vlade. To je ujedno najkraći staž nekog premijera u istoriji Velike Britanije.

Džonson je bio primoran da podnese ostavku nakon niza skandala koji su potresli njegovu vladu, a Tras je pala zbog neuverljivog ekonomskog plana za oporavak zemlje od teške krize troškova života.

Kada je reč o Džonsonu, on se trenutno nalazi na odmoru na Karibima i nije zvanično potvrdio da namerava da se kandiduje, prenosi BBC. Međutim, njegove pristalice u partiji potvrdili su da su sa njim razgovarali posle ostavke Liz Tras, nagoveštavajući da je on spreman da se kandiduje. Times navodi da se Džonson hitno vraća u London. Potrebno je da njegovu eventualnu kandidaturu podrži najmanje 100 poslanika britanskog parlamenta da bi mogao da konkuriše za premijersku dužnost.

Isto važi i za druge pretendente na čelnu funkciju u vladi, a kao mogući kandidati pominju se bivši ministar finansija u Džonsonovoj vladi Riši Sunak (Rishi Sunak) i Peni Mordent (Penny Mordaunt). Podsetimo, Sunak je nakon Džonsonove ostavke bio jedan od dvoje kandidata za konzervativnog premijera, ali je stranka podržala Liz Tras. Sunak i Mordent navodno su dobili snažnu ranu podršku poslanika za svoje kandidature.

Foto: Beta/AP

Prema ocenama analitičara, ali i prema kladioničarskim kvotama, Sunak važi za favorita među pomenutih troje potencijalnih kandidata konzervativaca za premijera. Osobe koje su bile uključene u njegovu letošnju kampanju potvrđuju da će se on ponovo kandidovati. Mordent koja je bila treća u prošlom stranačkom izboru, najavila je nakon ostavke Tras da će „održati smirenost i nastaviti dalje“, što je protumačeno kao njena potvrda da će ponovo pokušati da se domogne premijerske funkcije.

Novi premijer trebalo bi da bude izabran do kraja ideće nedelje, a istaknuti članovi Konzervativne stranke, poput bivšeg ministra pravosuđa Dejvida Lidingtona (David Lidington), apeluju da bi cela stranka trebalo da stane iza jednog kandidata kome će pružiti punu podršku. On je pozvao stranačke kolege da stave „zemlju na prvo mesto“ i da izaberu kandidata koji je sposoban da vodi kompetentnu i efikasnu vladu.


Premda opozicione partije pozivaju na održavanje prevremenih parlamentarnih izbora, navodeći da je to „moralna obaveza“ vlasti, ta opcija se za sada čini manje verovatnom. Konzervativna partija ima parlamentarnu većinu, koju bi bez parlamentarnih izbora mogla da zadrži do januara 2025. godine, a prema rezultatima anketa na eventualnim prevremenim izborima favorit bi bila Laburistička stranka.

Škotska nacionalna partija koja se zalaže za prevremene izbore, ocenila je da će ideja da konzervativci mogu da „nametnu“ još jednog lidera Velikoj Britaniji naići na „odbojnost“ u zemlji. „Ne možemo ovako da nastavimo. To je izvan vremena. U interesu svih je da priznaju da imaju odgovornost i da deluju u nacionalnom interesu i raspišu izbore“, ističu u ovoj partiji. Ako bude imenovan naslednik Liz Tras, bilo bi to drugi put od izbora 2019. godine da poslanici i članovi Konzervativne stranke odlučuju o premijeru, a ne šire biračko telo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...