goldman sachs izneo nova predviđanja

Sve veća potražnja za bakrom zbog rasta prodaje e-vozila

AutomobiliLifestyleSvet

7.7.2023 18:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Sve veća potražnja za bakrom zbog rasta prodaje e-vozila Sve veća potražnja za bakrom zbog rasta prodaje e-vozila
Njujorška banka Goldman Sachs je saopštila da je sve veća upotreba električnih vozila (EV) znak da će potražnja za bakrom u sektoru ove godine... Sve veća potražnja za bakrom zbog rasta prodaje e-vozila

Njujorška banka Goldman Sachs je saopštila da je sve veća upotreba električnih vozila (EV) znak da će potražnja za bakrom u sektoru ove godine iznositi milion tona (mt), a porašće na 1,5 miliona 2025. godine.

„Zbog veoma provodljive prirode bakra, on je idealan kandidat za transformaciju i prenos električne energije u električnim vozilima“, navodi banka u u svom predviđanju, prenosi Reuters.

Prošle godine, proizvodnja električnih vozila uticala je na povećanje globalne potražnje za bakrom za dve trećine, a EV će verovatno predstavljati oko 27 odsto dodatne potrošnje bakra u narednoj deceniji, saopštila je ova banka.

Goldman je naveo da su njegovi analitičari optimistični po pitanju EV, očekujući „snažnu prodaju u Kini, vođenu nižim cenama i visokom potražnjom za električnim vozilima koja se povećavala tokom 2023. godine“.

Referentne cene bakra na Londonskoj berzi metala (LME) izgubile su 7,5 odsto u drugom kvartalu 2023. godine zbog sporog oporavka tražnje u Kini i zabrinutosti oko globalnog ekonomskog rasta.

Međutim, upotreba bakra u EV mogla bi biti u padu na duži rok, pri čemu će količina ovog metala koja se koristi u EV verovatno pasti na 65 kg po jedinici do 2030. godine, u poređenju sa 73 kg u 2022. godini, saopštila je banka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...